Skip to main content

Κυβέρνηση: Τρέχει τα prior actions για να πάρει τη δόση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τρέχει να προλάβει τα prior actions η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συμφωνία που επιτευχθεί στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δύο δόσεων.

Όμως για να δει το «χρώμα του χρήματος» (πρώτη δόση τέλος Ιουνίου 7,5 δισ.) θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ήδη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται στο Μαξίμου όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Σταθάκης θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο ο οποίος όπως έχει δηλώσει ο ίδιος θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζοντας τις ενστάσεις των πιστωτών έσπευσε χθες, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής να εγκρίνει συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στις οποίες η βρίσκεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.

Το Μαξίμου από το πρωί κρατά χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup και παραπέμποντας στη δήλωση τα χαράματα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο».

Την ίδια ώρα κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως «ήταν επιλογή της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η νομοθέτηση των δυσκολότερων αναγκαστικών μέτρων, ώστε να συνεχίσει με δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές».

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της σημειώνει πως η κυβέρνηση «καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη”, και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες».

Στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. κάνει λόγο και «για άλλα “κρυφά” προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί».

Με δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημειώνει ότι «Η Κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το… τίποτα σε δόσεις».

Όπως τονίζει «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ’ επιταγήν του κυρίου Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή που μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έμειναν μετεξεταστέα. Για όλα αυτά η Κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις».

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο facebook κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις εξέφρασε όμως την ελπίδα «η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πώς και πώς η ελληνική οικονομία».

Τέλος, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ εξαπάτησης κι αθλιότητας, πανηγυρίζοντας, τη στιγμή που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετα σκληρά μέτρα, μέτρα φορολεηλασίας, παράδοση των δανείων στα funds συν ένα συμπληρωματικό μνημόνιο – «αυτόματος κόφτης».