Skip to main content

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου

Οι πολίτες του αυτόνομου εντός Ιράκ Ιρακινού Κουρδιστάν θα ψηφίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία ή μη της περιοχής τους από το Ιράκ και την ίδρυση ή μη ανεξάρτητου κράτους.

Την ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τον αυτόνομο κουρδικό ιρακινό βορρά.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο βοηθός του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, τόνισε: «Μεγάλα νέα. Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν για ανεξαρτησία στις 25/9/2017».

Το Ιρακινό Κουρδιστάν κέρδισε την αυτονομία του εντός Ιράκ με το σύνταγμα του 2005, ωστόσο ακόμη αποτελεί συστατικό μέρος της χώρας. Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν με δικαιώματα αυτοκυβέρνησης είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1970, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, μετά από χρόνια εθνικών συγκρούσεων.

Η κουρδική ανεξαρτησία συναντούσε ιστορικά την αντίθεση των τεσσάρων χωρών οι οποίες έχουν συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς εντός των συνόρων τους, δηλαδή το Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, σε σχέση με τους ομοεθνείς τους των άλλων τριών χωρών, έχουν προχωρήσει περισσότερο προς το όνειρο της ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης, καθώς διαθέτουν αναγνωρισμένη τοπική κυβέρνηση, καθώς και ένοπλες δυνάμεις (Πεσμεργκά).

Ηγέτης τους είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Οι Πεσμεργκά έσωσαν την ιρακινή πόλη του Κιρκούκ από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, καθώς ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του. Μολονότι η πόλη δεν περιλαμβάνεται στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα του Ιράκ, οι Κούρδοι το διεκδικούν ως απελευθερωμένο από τους ίδιους έδαφος.

Κυρίαρχη πολιτικά στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι η αραβική σιιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, η οποία έχει την υποστήριξη του επίσης σιιτικού Ιράν, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η αραβική σουνιτική μουσουλμανική μειονότητα, όσο και οι Κούρδοι.

naftemporiki.gr