Skip to main content

ΤΕΕ: Πάνω από 99.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες

Στις 99.611, μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχει φθάσει ο αριθμός των αδειών που έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος e-adeies του ΤΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το Επιμελητήριο στη δημοσιότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, εάν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, όπως π.χ. αναθεωρήσεις κλπ, διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390), με σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και μείωση του κόστους για τον πολίτη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, «από τον Οκτώβρη του 2018 οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όπως εξήγησε, «όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσίες δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ενώ σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, έχει έρθει η ώρα να «τρέξουν» στο σύνολό τους οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση». «Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα κάνει ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου, μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων χρειάζεται από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν συνολικά από 5 έως 30 μήνες.

Επίσης, ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ. Μέσα από το ίδιο σύστημα ξεκίνησε η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, «μέσω του e-adeies λειτουργεί πλέον ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου, το τελευταίο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, «καθώς η επιδημία του κορονοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών», όπως υπογραμμίζει το ΤΕΕ.

Σημειώνεται τέλος, ότι η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει τεκμηριώσει τη συμβολή του συστήματος e-adeies στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τρέχουσα περίοδο το ΤΕΕ έχει αποστείλει εκ νέου σχετικά στοιχεία στον διεθνή οργανισμό για την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΜΠΕ