Την παραπομπή σε δίκη 4 ατόμων για τα πεπραγμένα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη», εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Συγκεκριμένα, ζητεί να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της συνέργειας σε υπεξαίρεση, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο 2005-2006 η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών το ποσό των 5,6 εκατ.ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις», τις οποίες όμως, φέρεται πως είτε άφησε ημιτελείς, είτε δεν τις πραγματοποίησε καθόλου.
Κεντρικό πρόσωπο της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, φέρεται να είναι ο Δ. Φουρλεμάδης ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ, ενώ στην πρώην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίζεται ότι λόγω της θέσης της, βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της στην υπεξαίρεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι, όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως , φέρονται να βεβαίωσαν ψευδώς πως το ποσό των 5,6 εκ.ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ.
Ωστόσο, στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι τα χρήματα εξαφανίστηκαν -πλην ελαχίστων χιλιάδων- ενώ δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα προγράμματα που η Οργάνωση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.
Συγκεκριμένα, κατά τον εισαγγελέα τα προγράμματα που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και φέρεται να μην πραγματοποίησε, είναι η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ, η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμά του εάν θα παραπεμφθούν ή όχι οι 4 κατηγορούμενοι για να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Naftemporiki.gr