Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Από αύριο Δευτέρα ξεκινά η πιο καθοριστική εβδομάδα για το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και η ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο – συμφωνία με βάση το οποίο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (αν αυτό είναι εφικτό εντός και της επόμενης εβδομάδας) θα συγκληθεί εκτάκτως τo Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμους να πληρωθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, πρωτίστως προς το ΔΝΤ.
Που υπάρχουν όμως οι μεγαλύτερες διαφωνίες; «Σχεδόν σε όλα», απαντά κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό».
Για μεν τον ΦΠΑ όσο υπάρχουν προτάσεις τόσο μένει ανοιχτή η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία.
Για τα εργασιακά η συζήτηση θα μετατεθεί το φθινόπωρο, αν και το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας.
Το ασφαλιστικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι. Η «πόρτα» για πρόωρες συντάξεις είναι δεδομένο ότι θα κλίσει. Ένα «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αλλά για τους δανειστές το πρόβλημα παραμένει.
Αυτή τη στιγμή αναζητούνται ισοδύναμα για την κατάργηση ή αναβολή της ρήτρας μηδενικού, αλλά η κυβέρνηση, όπως δηλώνει σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μείωση των συντάξεων.
Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σίγουρο ότι για φέτος θα είναι κοντά στο 1% (μπορεί και πιο κάτω) και του χρόνου θα διπλασιαστεί.
Ανοιχτά ακόμη παραμένουν τα ακανθώδη θέματα της απομείωσης του χρέους και της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας.
Αν δηλαδή στο κείμενο – συμφωνία θα υπάρξει μια αναφορά στη βιωσιμότητα του χρέους και στην ανάγκη απομείωσής του και αν η συμφωνία θα έχει μακροπρόσθεσμο ορίζοντα, όπως θέλει το Μαξίμου ή θα είναι μεταβατική με στόχο τη επίλυση των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών του καλοκαιριού.
Εντός αυτού του κλίματος, κύκλοι του Μαξίμου, εκτιμούν πως μόνο μια «πολιτική συμφωνία» μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και οι επαφές του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και αξιωματούχους πέραν του Ατλαντικού είναι συνεχείς.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά είναι διαχειρίσιμες. Κανείς σε αυτή την φάση δεν θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, σημειώνει στέλεχος του κόμματος, αν και σήμερα αναμένεται όλες οι πλευρές να καταθέσουν τροπολογίες στο τελικό κείμενο της ΚΕ, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία.
Ανοιχτό βέβαια παραμένει αν η Αριστερή Πλατφόρμα καταθέσει δικό της κείμενο με στόχο να προβεί σε μία ευθεία καταμέτρηση δυνάμεων.