Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Ένας χρόνος στην ηγεσία της Ν.Δ.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Όταν στις 11 Ιανουαρίου πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγόταν πρόεδρος της ΝΔ έβαζε δύο προσωπικά στοιχήματα: το πρώτο να εξορθολογήσει τα οικονομικά του υπερχρεωμένου κόμματός του και το δεύτερο να ανανεώσει το «φθαρμένο» πολιτικά και με υψηλό μέσο όρο ηλικίας στελεχιακό του δυναμικό.

Το τρίτο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, που δεν εξομολογείται δημοσίως ήταν να καταφέρει να «απογαλακτίσει» τη ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά (η σημερινή Κ.Ο. του κόμματος είναι στο σύνολό της επιλογή του πρώην πρωθυπουργού) και από την Καραμανλική πτέρυγα, χωρίς φυσικά να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους.

Παράλληλα έπρεπε και πρέπει να αντιπολιτευτεί τη σημερινή κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και σε βάθος χρόνους να αρχίσει να «ξεδιπλώνει» σταδιακά το κυβερνητικό πρόγραμμά της ΝΔ. Ένα πρόγραμμα για το οποίο οι ίδιος έχει αναφέρει πολλάκις ότι σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα είναι εφαρμόσιμο και δεν θα αλλάξει ή θα «σκοντάψει» στις επιταγές των δανειστών.

Τι έχει κάνει όμως μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης στον έναν χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι της ΝΔ;      

Προτεραιότητα δόθηκε στην εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος. Όπως λένε στην Πειραιώς, τα λειτουργικά κόστη του μειώθηκαν 60%, ενώ το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει πλέον για την αποπληρωμή των χρεών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός.

Για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ «έτρεξε», με μεγάλη επιτυχία λένε στην Πειραιώς, η «κάρτα μέλους». Η σχετική καμπάνια αναμένεται με το νέο έτος να επαναληφθεί σε όλη τη χώρα. Επίσης, καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου και το ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων.

Η πιο σημαντική αλλαγή όμως είναι η δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Μέσα από μία ανοιχτή, διαδικτυακή πλατφόρμα, κάθε πολίτης μπορεί να εμπλακεί ενεργά με τη Ν.Δ. και ήδη περισσότερα από 1.300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει γίνει και μια πρώτη επιλογή 400 στελεχών.

Στο πλαίσιο των σχετικών διεργασιών, λένε στη ΝΔ, έχουν ήδη διεξαχθεί 310 συνεντεύξεις, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 42 έτη και οι αιτούντες σε ποσοστό άνω του 50% διαθέτουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Εντός του Ιανουαρίου θα ανοίξει νέος κύκλος συνεντεύξεων.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Το πιο δύσκολο στοίχημα όμως για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες με 25 βασικές θέσεις για την οικονομία, πυρήνας των οποίων είναι η μείωση των φόρων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Μέσα στο 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά και το υπόλοιπο κυβερνητικό της πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με συνεργάτες του είναι σχεδόν έτοιμο. Όπως λένε στην Πειραιώς, για 10 περίπου μήνες εργάστηκαν περισσότερα από 500 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς.

Στα αρνητικά για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη «σκιώδης» κυβέρνηση που ανακοίνωσε αποτελείται στο σύνολό της από πρώην υπουργούς και υφυπουργούς και παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, εικόνα που πόρρω απέχει από εκείνη της ανανέωσης που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει πως η συμμετοχή στη «σκιώδη» κυβέρνηση για ένα στέλεχος δεν σημαίνει αναγκαστικά και συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα είναι αντιμέτωπος με ένα δύσκολο στοίχημα: αφενός να ανανεώσει ένα κόμμα  με παραδοσιακά στεγανά και ηγετικές ομάδες, αφετέρου να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, κατ’ επιταγή των δανειστών την επόμενη ημέρα και ταυτόχρονα να πείσει ότι η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα κόμμα του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Έναν χώρο που διεκδικούν τόσο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Φώφη Γεννηματά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.