Skip to main content

Ισραήλ: Αρχίζει η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά

Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίζονταν για πέμπτη φορά πρωθυπουργός. Από σήμερα ωστόσο κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για δωροληψία, απάτη και απιστία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για πολιτική εκστρατεία σε βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, αναβλήθηκε όμως λόγω κορωνοϊού. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αμίρ Οχάνα, μέλος του Λικούντ, έθεσε τη δικαιοσύνη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται δίκες μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Οι αντιδράσεις στην ισραηλινή κοινή γνώμη για την αναβολή ήταν έντονες. Στο μεταξύ το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης να εξαιρεθεί ο Νετανιάχου από την υποχρεωτική παρουσία την πρώτη μέρα της δίκης, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε κάθε μέρα της διαδικασίας.

Τρεις υποθέσεις, τρεις κατηγορίες

Οι εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Νετανιάχου διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Η αποκαλούμενη υπόθεση 2000 αφορά υποψίες για μυστικές συμφωνίες μεταξύ Νετανιάχου και Άρνον Μόζες, εκδότη της ισραηλινής εφημερίδας Jediot Achronot, για «στημένα» δημοσιεύματα υπέρ του πρωθυπουργού. Η υπεράσπιση αρνείται ότι υπήρχε πρόθεση. Η εισαγγελία ωστόσο κατηγορεί τον Νετανιάχου και σε αυτή τη περίπτωση για απιστία και απάτη.

Η υπόθεση 4000 αφορά υποψίες για «δούναι και λαβείν» μεταξύ του Νετανιάχου και του μεγιστάνα μέσων ενημέρωσης Σαούλ Ελόβιτς, μετόχου τότε της μεγαλύτερης ισραηλινής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Bezeq. Ως υπουργός Επικοινωνιών εκείνη την εποχή ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι είχε ευνοήσει την Bezeq. Ως αντάλλαγμα η οικογένεια Νετανιάχου παρενέβαινε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ιδιοκτησίας Ελόβιτς, ασκώντας υπέρ της επιρροή σε σειρά δημοσιευμάτων. Σε αυτή την υπόθεση ο νυν πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία, απιστία και απάτη.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του πρωθυπουργού

Η δίκη Νετανιάχου διχάζει όσο λίγα πολιτικά ζητήματα την ισραηλινή κοινωνία. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι οπαδοί του κάνουν λόγο για συνωμοσία αριστερών μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης σε βάρος του. Ο Ούρι Ντρόμι, επικεφαλής της ένωσης δημοσιογράφων στην Ιερουσαλήμ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των Γιτζάκ Ραμπίν και Σιμόν Πέρες, εκτιμά ότι «το δεξιό στρατόπεδο μιλά για fake news, το αριστερό θέλει την απομάκρυνση του Νετανιάχου και μεταξύ των δύο η πλειονότητα λέει ας δούμε πως θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί βλέπουν πολιτικούς τους στο εδώλιο. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία. Ενώ όμως υπουργοί υποχρεώνονται σε παραίτηση για να δικαστούν, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του έως ότου διαπιστωθεί η αθωότητα ή η ενοχή του.

Εξαρχής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριπτε κατηγορηματικά την παραίτηση. Μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες σε ένα μόνο χρόνο κατάφερε να ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη δημοτικότητά του με αφορμή την καλή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Για τους επόμενους 18 μήνες παραμένει στην κορυφή μιας κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» από κοινού με τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο Μπένι Γκαντς. Ο επικεφαλής της πολιτικής συμμαχίας Μπλε-Λευκό αθέτησε την προεκλογική του υπόσχεση ότι δεν θα συγκυβερνήσει με έναν πρωθυπουργό στο εδώλιο.

Τάνια Κρέμερ, Ιερουσαλήμ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος