Skip to main content

Χρήση στεροειδών είχε κάνει ο δράστης της προ μηνών επίθεσης στο Ουέστμινστερ

Ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ, που στις 22 Μαρτίου έπεσε στο Ουεστμίνστερ με ενοικιασμένο αυτοκίνητο επάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και κατόπιν μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, είχε κάνει χρήση αναβολικών στεροειδών πριν εξαπολύσει την επίθεση, έγινε γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η επίθεση ήταν η πρώτη από πέντε επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2017 στη Μ. Βρετανία και σύμφωνα με τις αρχές σχετίζονταν με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Μασούντ είχε πάρει αναβολικά στεροειδή ώρες ή μέρες πριν το θάνατό του, ενώ τονίζεται ότι «έχει δοθεί εντολή για την διενέργεια μιας πιο εξειδικευμένης τοξικολογικής εξέτασης για την εκπόνηση μιας έκθεσης που θα διευκρινίζει πώς η χρήση στεροειδών μπορεί να επηρέασε τον Χαλίντ Μασούντ».

Ο δικηγόρος Γκάρεθ Πάτερσον, νομικός εκπρόσωπος των συγγενών τεσσάρων από εκ των θυμάτων, επέκρινε εταιρείες πληροφορικής για τη στάση τους αναφορικά με την κρυπτογράφηση και την αποτυχία τους να αφαιρούν υλικό που προωθεί ριζοσπαστικοποίηση από τις πλατφόρμες και ιστοτόπους τους.

Ο Πάτερσον δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις για το πώς ο Μασούντ, γνωστός στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5, ριζοσπαστικοποήθηκε και γιατί λίγο πριν την επίθεση που διέπραξε, μπόρεσε να κοινοποιήσει ένα έγγραφο με εξτρεμιστικό περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Η αστυνομία έχει αναφέρει ότι ο Μασούντ, Βρετανός πολίτης που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ, σχεδίασε και εξαπέλυσε μόνος του την επίθεση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να συνδέουν τον Μασούντ με το Ι.Κ. ή την Αλ Κάιντα.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην MI5 για συνδέσεις με εξτρεμιστές το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, αλλά οι αρχές έκριναν ότι δεν συνιστούσε απειλή.