Skip to main content

Προς επαναλειτουργία τα Κέντρα Διημέρευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ

Ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με αναπηρία, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, και ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η υποεπιτροπή συνεδρίασε σήμερα με θέμα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα άτομα με αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, παρουσία και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), Γιάννη Βαρδακαστάνη, που ήταν ο κύριος εισηγητής.

«Αποτελεί νίκη της ΕΣΑμεΑ, του αναπηρικού κινήματος, όλων των συλλόγων και των οργανώσεων, όλων των γονέων σε όλη την Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα απαίτησαν να σταματήσει ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στο σπίτι, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες» τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη να λυθούν, όπως να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία, η επέκταση της ειδικής άδειας και της άδειας ειδικού σκοπού, η διδασκαλία όσων παιδιών παραμείνουν για λόγους υγείας στο σπίτι, οι ιδιαίτερες θεραπείες, οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, καθώς το άνοιγμα των εν λόγω δομών με διασφάλιση της υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, διερωτήθηκε γιατί μέσα στην κρίση ο ΟΠΕΚΑ έκοψε επιδόματα σε τυφλούς και σε βαριά αναπήρους. «Μας έλειψε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της κυβέρνησης για τα ΑμεΑ, όχι μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομικής ενίσχυσης» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, για αυτό το μεταβατικό διάστημα το αναπηρικό κίνημα ζητά να αντιμετωπιστούν άμεσα τα θέματα που αφορούν χιλιάδες οικογένειες με παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ που βρίσκονται στα σπίτια τους, καθώς ΕΕΕΕΚ, παιδικοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, έχουν κλείσει από τον Μάρτιο. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν άνοιξαν όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να διασφαλίζεται φυσικά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Τώρα θα γίνει συζήτηση για τα δημοτικά. Πάλι κλειστά θα μείνουν τα ειδικά; Πρόκειται για μέγα λάθος δικαίου, για στιγματισμό κι αποκλεισμό που τον σηκώνουν μόνες τους οι οικογένειες και τα παιδιά. Από όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί. Έχουμε κραυγή αγωνίας από χιλιάδες. Γονείς συγκεντρώνουν υπογραφές. Δεν θα έπρεπε να γίνονται, θα έπρεπε να έχουν αποφασιστεί τα μέτρα έγκαιρα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

«Θέλουμε πρωτοβουλία για κατάρτιση προγράμματος για αυτή την περίοδο. Πχ χθες οι υπουργοί ανακοίνωσαν μέτρα για την απασχόληση. Γιατί να μην υπάρχει ρήτρα αν ο εργαζόμενος είναι με αναπηρία ή έχει παιδί ΑμεΑ να έχει πρόσθετη στήριξη αν υποστεί μείωση μισθού; Θεωρώ δεν υπήρξε η σκέψη για αυτό. Θα έστελνε η κυβέρνηση μήνυμα ότι υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη.

Έγιναν επίσης εξαγγελίες για τον τουρισμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, όπως υπήρχε παλαιότερα από την Εργατική Εστία, για να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες που εγκλωβίστηκαν περισσότερο από την πανδημία και να κινηθεί περισσότερο και ο εσωτερικός τουρισμός» αναφέρε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε πως μέσα στον μήνα θα είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία και θα διατεθεί προς διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.