Skip to main content

Στην «κατάψυξη» η επιστροφή των θεσμών

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς η Αθήνα λάβει κάποιο σήμα, πολύ περισσότερο δέσμευση, για το πότε θα εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μάλιστα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Αθήνα, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται υπό την πίεση του χρόνου και ότι εκείνο που διακυβεύεται αυτήν τη στιγμή είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε άγνοια για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί την Αθήνα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει deadline για την αξιολόγηση και ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το κύριο θέμα, δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κίνδυνος.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τις «επόμενες εβδομάδες» θα δημοσιοποιηθούν οι δύο εκθέσεις (έκθεση για το χρέος ‘‘DSA’’ και έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων) για την Ελλάδα. Δύο εκθέσεις από τις οποίες θα φανούν και οι προθέσεις του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα και προφανώς όχι τυχαία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει εκ νέου η Bundestang.

Ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί, έχοντας δίπλα του τον κ. Τσακαλώτο χθες στις Βρυξέλλες, μίλησε για λίγες εκκρεμότητες που όμως πρέπει να κλείσουν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα τις ενέργειας, του δημοσιονομικού κενού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μοσκοβισί για τα δύο πρώτα περιμένει κινήσεις από την Αθήνα στο πλαίσιο των αποφάσεων του καλοκαιριού του 2015 και του περασμένου Μαρτίου αλλά και στο θέμα των εργασιακών αφήνοντας ανοιχτό μόνο το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Πάντως η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται για τις λεγόμενες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ενώ ούτε το δημοσιονομικό κενό για το 2018 έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει η ίδια, η διαφορά πλέον είναι μικρή (περί τα 200 εκ. ευρώ). Περισσότερο μοιάζει να περιμένει τους θεσμούς ώστε να διαβουλευτεί για τα συγκεκριμένα θέματα.