Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τις ελληνικές εξαγωγές

Έντονα επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλάπτει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών εταιρειών.

Όπως σημειώνει, ενώ παλεύουν εδώ και μήνες ενάντια στο κύμα, σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης αστάθειας, κεφαλαιακών ελέγχων και αποκλεισμού του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, η κυβέρνηση αντί να τις βοηθήσει κάνει κινήσεις που τους προκαλούν πρόσθετα σοβαρά προβλήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν αποτελεί έκπληξη η πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2016 (-8,9% στο σύνολο, -0.2% χωρίς τα πετρελαιοειδή, -18,6% πρώτες ύλες, -9,7 ελαιόλαδο, -6,2% βιομηχανικά προϊόντα κ.α.), αντιστρέφοντας τη θετική δυναμική που δημιούργησαν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία διήρκησε μέχρι το 2015.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του, ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αδρανής στον τομέα των μεταρρυθμίσεων  σχετικά με τις εξαγωγικές διαδικασίες. Έχει παγώσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξαγωγικού Εμπορίου, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σημαντικά έργα όπως η δημιουργία της Εθνικής Ενιαίας Θυρίδας Εξαγωγών (Single Window), καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για το σύστημα λιμενικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 υλοποιήθηκε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μείωση του χρόνου και του κόστους των εξαγωγών, γεγονός που αποτυπώθηκε στην άνοδο της χώρας μας, μέσα σε δυο χρόνια, από την 62η στην 48η θέση στην κατηγορία Trading Across Borders στο Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας

  1. Η κυβέρνηση προβαίνει σε παρεμβάσεις που ακυρώνουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου (ΦΕΚ 1223), το ωράριο των τελωνείων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 4 ώρες. Αποτέλεσμα θα είναι ένας σημαντικός όγκος εμπορευμάτων να μην προλαβαίνει να εκτελωνιστεί, και ο εξαγωγείς να χάνουν τουλάχιστον μία μέρα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και αξιοπιστία. Με την απόφαση αυτή αναιρείται η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να διευρύνει πιλοτικά το ωράριο των τελωνείων στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν υποδεχθεί θετικά οι Έλληνες επιχειρηματίες και εξαγωγείς.
  2. Η κυβέρνηση χρωστάει περίπου 1 δισ. Ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφή ΦΠΑ. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), καταγγέλλει πως το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε περαιτέρω επιβάρυνση των εξαγωγικών εταιριών, μέσω της άρσης της δυνατότητας χρήσης του Ειδικού Διπλότυπου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων.
  3. Παρόλο  που ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ΕΣΠΑ  2014-2020 είναι η τόνωση της  εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα  δεν έχει δημοσιεύσει σχετικά προγράμματα.

Ο κ. Χατζηδάκης ζητάει να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δράσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξαγωγικού Εμπορίου.

Επίσης, ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών αν σκοπεύει να επανεξετάσει την απόφασή της για περιορισμό του ωραρίου των τελωνείων ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παρέμβασής της αυτής.

Τέλος, ζητάει να μάθει αν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιταχύνει την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με δεδομένο το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχθεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους.