Από την έντυπη έκδοση
Σε συστηματική επικοινωνιακή εκστρατεία επιδίδεται, από το βράδυ της Δευτέρας, η ηγεσία της κυβέρνησης, προκειμένου πείσει το εσωτερικό ακροατήριό της ότι η συμφωνία στο Eurogpour ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις της Αθήνας κι ανοίγει σοβαρές προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη ρύθμιση του χρέους.
Παράλληλα, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσα ζητήματα απομένουν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος, με σκοπό να έχει ψηφισθεί από την Βουλή πριν από τις 24 Μαΐου και την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο -και θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης- αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ: Αύξηση ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» δάνεια, Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.
Προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ηγεσία της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι:
- Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
- Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης -εντός του Ιουνίου- κι εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, θα δοθούν επιπροσθέτως τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
- Ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του, καθώς η κυβέρνηση θα εκτελέσει πιστά το πρόγραμμα.
- Ο οδικός χάρτης για την απομείωση του χρέους θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.
Στα σημεία αυτά στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup, με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα, καθώς μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ειδήσεων είχαμε καλές ειδήσεις και η κοινωνία πλέον δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία».
Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του σημείωσε:
- Χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα, πιο απαιτητική φάση. Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε μια τροχιά απογείωσης.
- Αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. μέτρων και νομοθέτησής τους, έχουμε οδικό χάρτη με σαφή βήματα για την ελάφρυνση του χρέους. Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια.
- Η ελληνική οικονομία είναι σαν συμπιεσμένο ελατήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει, και η απόφαση που αναμένουμε στο Eurogroup την 24η Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της έξι χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης.
- Το εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο για άλλη μια φορά έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση και ευτυχώς για τη χώρα έχασε. Στόχος τους δεν είναι να ασκούν αντιπολίτευση, αλλά να επιδίδονται σε ασύστολη καταστροφολογία, χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του «σε σκληρή και μεθοδική δουλειά, εντατικοποίηση των προσπαθειών για έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας μια ώρα αρχύτερα» κι έθεσε ως στόχους τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, παιδεία, εργασία.
«Βασικός στόχος η παραγωγή πλούτου και ο δίκαιος διαμοιρασμός του, προσέλκυση μικρών, μεσαίων, μεγάλων επενδύσεων, κινητοποίηση των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων, ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, καταπολέμηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς», κατέληξε.