Skip to main content

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητεί την ακύρωση και των περσινών εκλογών

Ακύρωση των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν πέρσι, καθώς επίσης την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης αιτήθηκε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Το αίτημα του  CHP υποβάλλεται δύο ημέρες αφότου το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Τη Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) έδωσε εντολή να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη παρατυπίες στον διορισμό των αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα, έπειτα από προσφυγή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν για τους επικεφαλής της περιφέρειας, για δημάρχους, για δημοτικά συμβούλια και για τοπικούς αξιωματούχους. Η YSK αποφάσισε να ακυρώσει μόνο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε το AKP.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε προσφυγές για την ακύρωση και των τεσσάρων προαναφερθεισών ψηφοφοριών, καθώς και των περσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, με τη λογική ότι οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διορισθεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές.

Παράλληλα όμως αυξάνονται οι φωνές και εντός του AKP που αντιδρούν στην απόφαση να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Στους επικριτές της απόφασης περιλαμβάνονται δύο βετεράνοι του AKP, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ενισχύοντας τις εικασίες ότι απογοητευμένοι του κόμματος ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα.

Ο Γκιουλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τη μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή  δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, προτού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά από την πλευρά του πως η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters