Skip to main content

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα δεκαήμερο έχουν μπροστά τους κυβέρνηση και θεσμοί ώστε μέχρι το Eurogroup στις 9 Μαΐου να έχουν φτάσει σε μια συμφωνία κυρίως για τον μηχανισμό και τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%  του ΑΕΠ το 2017  και 3,5% το 2018.

Η τηλεφωνική διπλωματία του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέδωσαν τουλάχιστον όσον αφορά στο στόχο για σύγκληση του Eurogroup. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η λύση που τελικά επιλεγεί ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις.

Κι αυτό διότι παρά τις ενστάσεις του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) για το έξτρα και υπό αίρεση πακέτο μέτρων (το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να καθιερωθεί ως μοντέλο και για τις άλλες χώρες με προβλήματα χρέους) η Κομισιόν –ο πιο ισχυρός σύμμαχος αυτή τη στιγμή της Αθήνας- έδειξε να το αποδέχεται σε περίπτωση που οι υπόλοιποι θεσμοί (ΕΚΤ, IMF, ESM) το κρίνουν αναγκαίο.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θέλουν το Ταμείο να μην κάνει πίσω στην απαίτησή του να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα έξτρα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ να περιγραφούν και να κοστολογηθούν, να προέρχονται από το σκέλος των εξόδων (μισθοί, συντάξεις) και όχι των εσόδων (π.χ. φορολογία) και να είναι αυτοματοποιημένα ώστε να μην μπορεί να τα αλλάζει ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ.

Το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα φάση σκόπιμα δεν έχει βάλει «κόκκινες» γραμμές. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή όμως «τέτοιας έντασης και τέτοιας μορφής μέτρα δεν πρόκειται να έρθουν στην ελληνική βουλή». Θα έρθει ενδεχομένως ο μηχανισμός. Το πόσο αναλυτικά θα περιγράφονται σε αυτόν τα μέτρα και το πια θα είναι αυτά τα μέτρα-κωδικοί  «είναι ένα θέμα προς συζήτηση».

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις, σημειώνει η ίδια πηγή, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες αφού πλέον το θέμα δεν είναι στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων αλλά σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν αποκλείει μάλιστα ο Γ. Ντέισελμπλουμ να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη αν δεν βρεθεί λύση τότε η πρόταση του κ. Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, περί τα μέσα Μαΐου, είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι.