Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου στην προανακριτική επιτροπή, ενώ η ακρόαση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Στη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση υπήρξαν εκ νέου ερωτήματα από μέλη της προανακριτικής για το πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, τους εισαγγελείς. Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, και μία σειρά άλλων προσώπων.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, για πρώτη φορά σήμερα η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή ότι την είχε ενημερώσει ο Ι. Αγγελής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όπως είχε ενημερώσει και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. «Η ΝΔ αλλοιώνει την κατάθεση της κ. Δημητρίου, όπως παραποίησε και τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για κλίμα τρομοκρατίας κατά όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας για το σκάνδαλο Novartis.
Η Ξένη Δημητρίου, η οποία κατέθεσε για 3η ημέρα ενώπιον της Επιτροπής, έχει χαρακτηρίσει «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης. Μετά τη πέρας της σημερινής της κατάθεσης, όμως, κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για πρώτη φορά, κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής της «εκμυστηρεύτηκε», όταν έδωσε την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν πίσω από την στοχοποίησή του και πίσω από την υπόθεση Novartis.
«Η κ. Δημητρίου επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι ο κ. Αγγελής είχε ενημερώσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό συνεπώς επιβεβαιώνει πλήρως την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή ότι για τον «Ρασπούτιν» – Παπαγγελόπουλο, είχαν μιλήσει Ι. Αγγελής με Ξ. Δημητρίου καθώς και με άλλα πρόσωπα», αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ και επισημαίνουν: «Μετά από την παραίτηση του Ιωάννη Αγγελή και την αναφορά του στο όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ορίστηκε συνάντηση μεταξύ της Ξένης Δημητρίου, του Ιωάννη Αγγελή και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του τελευταίου, για δημοσίευμα που στοχοποιούσε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. ‘Αρα ήταν σε γνώση όλων ότι ο Αγγελής είχε καταγγείλει την εμπλοκή του Παπαγγελόπουλου και ότι γι΄αυτήν παραιτήθηκε ο αντιεισαγγελέας από Επόπτης στην Εισαγγελία Διαφθοράς».
Πηγές της ΝΔ επικαλούνται εξάλλου απάντηση της Ξένης Δημήτριου, στο πλαίσιο της εξέτασής της, ότι η ίδια θα χρειαζόταν μήνες για να κάνει αξιολόγηση του βάθους της υπόθεσης που ερευνούσε. «Πως λοιπόν σε λίγες ώρες ο κ. Παπαγγελόπουλος αξιολόγησε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, από συστάσεως του ελληνικού κράτους;», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Τι να σας πω εγώ;», περιορίστηκε να πει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Την ίδια ώρα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε στην επιτροπή πως, προτού μιλήσουν για «Ρασπούτιν» – η μεν κ. Ράικου «μέσω κύκλων» το 2018, ο δε κ. Αγγελής αρχές του 2019 – οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν στραφεί κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Τις μηνύσεις τους όπως και τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως προς το σκέλος τυχόν ευθυνών των τριών Εισαγγελέων της Εισαγγελίας Διαφοράς, τις χρεώθηκε να τις εξετάσει ο Ιωάννης Αγγελής. «Ο κ. Αγγελής αρχειοθέτησε και τις τρεις μηνύσεις στις 4 Μαϊου 2018», επισήμανε η Ξένη Δημητρίου και αφηγήθηκε, κάτω από ποιες συνθήκες, ο Ιωάννης Αγγελής τις ανέσυρε στη συνέχεια από το αρχείο. «Ο κ. Αγγελής κινητοποιήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου και τότε θυμήθηκε ότι έχει αρχειοθετήσει τις τρεις αυτές εγκλήσεις – μηνύσεις. Έσπευσε σαν κυνηγημένος να φέρει μία αίτηση στις 19 Ιουνίου», φέρεται να κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι αυτό έγινε μετά από δημοσίευμα εναντίον του.
Επισημαίνονται εξάλλου και όσα κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα πυρά που δέχονται οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. «Μόνο η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Ντζούρας και ο κ. Μανώλης μπορούν να σας πουν, μόνο εκείνοι ξέρουν, πόσες αιτήσεις εξαιρέσεων έγιναν σε βάρος τους. Μόνο εκείνοι ξέρουν. Συνεχώς, είχαμε αιτήσεις εξαιρέσεων. Είχαμε αναφορές. Επιλαμβανόταν το Πειθαρχικό. Επιλαμβανόταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης. Επιλαμβανόταν το Εφετείο για να κρίνει αιτήσεις εξαιρέσεων. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Αυτήν την υπόθεση NOVARTIS δεν την άφησαν να περπατήσει. Δεν την άφησαν», φέρεται να δήλωσε η κ. Δημητρίου.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και σημείο της κατάθεσης της, που επικαλούνται μέλη της επιτροπής: «Πουθενά αλλού στην πολιτισμένη Ευρώπη δεν θα γινόταν αυτό. Ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το να ελέγχεται ένας οποιοσδήποτε – όλοι μας ελεγχόμαστε. Τι κι αν είμαστε εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τι κι αν είμαστε πολιτικοί, τι κι αν είμαστε υπουργοί; Όλοι πρέπει να δεχόμαστε τον έλεγχο. Ξεχάσαμε, νομίζω, εκείνον τον έρημο Σωκράτη. Τον έχουμε ξεχάσει όλοι. Δεν έχουμε την αντοχή να μας ελέγξουν. Όχι! Να μας ελέγξουν μέχρι κόκκαλο για οτιδήποτε κάνουμε και να έχουμε την υπομονή».
«Δεν μπορώ να φανταστώ, όταν τρεις εισαγγελείς μαζί παίρνουν κατάθεση τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ότι μπορεί εκεί να γίνει «λαμογιά». Είναι λίγο παράλογο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να γίνει, δηλαδή να τους υπαγορεύσεις τι θα πουν και οι τρεις να είναι σιωπηλοί, κι οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί να είναι διεφθαρμένοι. Εγώ το βρίσκω λίγο σόλοικο. Είναι πολλά τα άτομα για να πει κανείς ότι κατασκευάζουν καταθέσεις», φέρεται να κατέθεσε.
Πηγές της επιτροπής αναφέρονται και στην απάντηση που έδωσε η Ξένη Δημητρίου για τον ρόλο δημοσιογράφων στην υπόθεση. «Δεν είναι ποινικό αδίκημα η ενημέρωση. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ερευνούν και να αποκαλύπτουν. Η έρευνα είναι συνωμοσία; Παράδειγμα: Την Τσικνοπέμπτη πήγα να πάρω αντίγραφο της κατάθεσής μου από τον ‘Αρειο Πάγο. Εκείνη την ημέρα θα έβγαινε η απόφαση του εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εκεί είδα ένα μέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου να συζητά με μια δημοσιογράφο. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να προχωρήσω σε αυθαίρετα συμπεράσματα;», είπε η Ξένη Δημητρίου.
«Η κατάθεση της κ. Δημητρίου, όσο και αν προσπαθούν να την διαστρεβλώσουν είναι αρκούντως αποκαλυπτική και καταπέλτης για τη ΝΔ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και τεραστίων διαστάσεων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι η υπόθεση δεν στηρίζεται μόνο στους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες καταθέσεις και πολλά στοιχεία. Επίσης στηλίτευσε τη συμπεριφορά εμπλεκομένων, οι οποίοι με μηνύσεις και αναφορές προσπαθούν να ακυρώσουν την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Η κυρία Δημητρίου περιέγραψε ένα κλίμα τρομοκρατίας, όχι μόνο κατά των εισαγγελέων αλλά και κατά των επιθεωρητών και γενικά εναντίον όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis.
H NΔ πιστή στο δόγμα «όταν δεν βολεύει η αλήθεια τόσο το χειρότερο για την αλήθεια», επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει αλλοιώνοντας για μια ακόμη φορά κατάθεση μάρτυρα στο πλαίσιο της προανακριτικής σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Δεν μας εκπλήσσει. Την ίδια τακτική ακολούθησε παραποιώντας τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων στην απέλπιδα προσπάθεια της να πείσει ότι το σκάνδαλο είναι σκευωρία. Η αλήθεια των γεγονότων είναι ισχυρότερη από τη συρραφή των κατασκευασμένων διαρροών. Η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής ζήτησε συνάντηση μαζί της προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για δημοσίευμα εφημερίδας, μετά τη συνάντηση της Βιέννης, εκεί όπου ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς. Στη συνάντηση αυτή δεν υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ψευδώς αναφέρεται. Η συζήτηση περιορίστηκε στο δημοσίευμα και μόνο. Μάλιστα η κ. Δημητρίου, όπως σήμερα κατέθεσε, ρώτησε τότε τον κ. Αγγελή εάν διαθέτει αποδείξεις ότι πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος και η απάντηση ήταν αρνητική. Ψέμα δεύτερο: Η συνάντηση Δημητρίου-Αγγελή και τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου,έγινε και πάλι για το δημοσίευμα αυτό και μόνο και φυσικά ούτε τότε είχε παραιτηθεί».
Πηγές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν τις απαντήσεις που έδωσε η Ξένη Δημητρίου αναφορικά με το γεγονός ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη δεν έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, έγγραφα που έχουν ζητηθεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ