Skip to main content

Μονοκλωνικό αντίσωμα: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της Covid-19

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να νικήσει τον νέο κορωνοϊό στο εργαστήριο, ένα πρώιμο αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα στις προσπάθειες εύρεσης θεραπειών και περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.  Το πειραματικό αντίσωμα έχει εξουδετερώσει τον ιό σε κυτταρικές καλλιέργειες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Aν και πρόκειται για ένα βήμα πολύ νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων – πριν από την έρευνα σε ζώα και δοκιμές σε ανθρώπους – το αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του Covid-19 και των σχετικών ασθενειών στο μέλλον, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Communications.

Απαιτείται βεβαίως περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα επιβεβαιώνονται σε κλινικό περιβάλλον και κατά πόσο όντως το αντίσωμα προστατεύει από την Covid-19 ή μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στους ασθενείς, όπως εξηγούν ο Berend-Jan Bosch του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και συνάδελφοί του στο επιστημονικό περιοδικό. 

Το αντίσωμα γνωστό ως 47D11  διαπιστώθηκε ότι εμπόδισε τον κορωνοϊό να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορωνοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2. Συνεπώς μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορωνοϊούς.

Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο, επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες. Συνήθως τα θεραπευτικά αντισώματα αναπτύσσονται πρώτα σε ζώα και μετά από επιπρόσθετη εργασία «εξανθρωπίζονται».

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν φέρει ήδη μια επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Δύο θεραπείες αντισωμάτων θεωρούνται πολλά υποσχόμενες και κατά του Έμπολα. 

naftemporiki.gr