Skip to main content

Κόντρα Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη για την οικονομία

Τη θέση ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο υιοθέτησε η Ν.Δ. για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια, που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δηλώσει αν θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Ταυτόχρονα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τακτική τους αναφερόμενος ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Πρέπει να καταλάβετε ότι κεντροαριστερά χωρίς αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι κεντροδεξιά», τους είπε με νόημα.

Όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο, όπως υποστήριζε ως τώρα η Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι βιώσιμο έως το 2022. Εμείς λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές, αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012. Μακάρι να μπορέσετε να την εξασφαλίσετε αυτή την ρύθμιση».

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ν ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι η Eurostat θα βγάλει αύριο θετικότερα αποτελέσματα. «Εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, θα έχει επιτευχθεί λόγω πρόσθετων φόρων και στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιφέρει ανάπτυξη όταν επιτυγχάνεται με λάθος μείγμα πολιτικής», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Σας συνιστώ να μην βάλετε τα λεφτά σας στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Κατανοώ ότι κάποιοι σας πιέζουν γι’ αυτό. Ξεκινήσατε ως πρόεδρος της Ν.Δ. να λέτε ότι δεν βιάζεστε και τώρα βιάζεστε και αγκομαχάτε. Αυτοί έχουν λόγους να φύγει η κυβέρνηση. Εσείς κάνετε λάθος να παίζετε τα πάντα σε μία ζαριά γιατί θα διαψευστείτε. Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη ζαριά. Το ξέρετε όμως το παραμύθι με τον βοσκό, στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ ο οποίος υποστήριξε τις θέσεις της Ελλάδας, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός της Ε.Ε. να ικανοποιεί το ΔΝΤ.

«Αν τα έλεγα αυτά, θα μιλούσα η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ για μονομερείς ενέργειες και διαπραγμάτευση Βαρουφάκη», σχολίασε. Παράλληλα ο πρωθυπυργός υπενθύμισε ότι με βάση την έκεθση του ΔΝΤ του 2014 η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα όχι 5,4 δισ. ευρώ, όπως; Λαμβάνει τώρα, αλλά τουλάχιστον 7,7 δις ευρώ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι «η ΝΔ ψήφισε 62,9 δισ. μέτρα και μείωσε το ΑΕΠ 25%. Εμείς δεν πετύχαμε τον στόχο μας και υποχρεωθήκαμε να φέρουμε μία ήπια προσαρμογή 5,4 δισ. μέτρων, και την πήγαμε στον ελληνικό λαό να την επικυρώσει».

Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στο θέμα της ασφάλειας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ: «επί 12,5 λεπτά απολογούσασταν γιατί ζητήσατε να διεξαχθεί η συζήτηση σήμερα, για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Χαιρετίζω την φράση σας «η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι ασφαλής». Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα βγει από την συζήτηση και πρέπει να πάρει ο τελευταίος πολίτης στον κόσμο που θα σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Αργά καταλάβατε ότι η σπουδή σας για την συζήτηση αυτή δεν συνάδει σε αυτή την ανάγκη που έχει η χώρα».

«Η ομιλία σας ήταν μνημείο κινδυνολογίας, καταστροφολογίας και διασποράς φόβου. Ήταν και σαφές ιδεολογικό μανιφέστο. Είπε ότι η ασφάλεια είναι στοιχείο της ελευθερίας, ότι απειλείται ο δυτικός τρόπο ζωής. Ελευθερία και ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες, καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλη. Η μία συμπληρώνει την άλλη. Ίσως αυτά να αποτελούν ψιλά γράμματα, όμως η Αριστερά έχει και αυτό τον στόχο: να διασώσει τον φιλελευθερισμό από τους φιλελεύθερους», πρόσθεσε εμφατικά.

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική του Κυρ. Μητσοτάκη για σχέσεις της Αριστεράς με την τρομοκρατία. «Λέτε, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης, ότι κυβερνούσατε 40 χρόνια, αλλά δεν ευθύνεστε εσείς γιατί κυβερνούσατε υπό την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «ξαναπαίξατε το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Κάνατε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η τρομοκρατία έχει αριστερό πρόσημο. Λυπάμαι γιατί ανήκουμε σε μία γενιά που αυτές τις προκαταλήψεις έπρεπε να τις είχε υπερβεί».

«Είναι διχαστικό να μιλάτε για αριστερή ιδεολογία της τρομοκρατίας και να ταυτίζετε την Αριστερά που γέννησε τους Λαμπράκηδες, τους αγώνες για δημοκρατία, αγώνες μαζικούς για δικαιώματα, πάντα χωρίς κουκούλες και χωρίς τσεκούρια και βαριοπούλες. Αυτά η Αριστερά τα έχει απέναντι, αλλά πολλές φορές τις βαριοποπούλες και τα τσεκούρια η δική σας παράταξη δεν τα έχει απέναντι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας για άλλη μία φορά οριοθέτησε την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ από την τρομοκρατία και τους αντιεξουσιαστές: «η Αριστερά, οι αριστεροί και οι αριστερές, έχουν ιστορία στον τόπο μας. Ήταν θύμα της βίας. Ανήκουν στα θύματα του παρακράτους των εθνικοφρόνων. Δεν ανήκουν στους θιασώτες της βίας. Η ιστορία, η παράδοση και οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που στο τέλος τέλος έχουν την πιο εξουσιαστική αντίληψη, καθώς έχει το «δικαίωμα» να ασκήσει την υπέρτατη βία και να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή».

«Ζείτε στον δικό σας κόσμο. Το τελευταίο στάδιο αυτού που ψεύδεται είναι να πιστεύει τα δικά του ψέματα και να πιστεύει ότι αυτά είναι αλήθεια», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «είστε παγιδευμένος σε ένα αλλόκοτο κόσμο». «Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες είναι αριστεροί. Μιλάτε σε ένα άνθρωπο που έχει βιώσει τον πόνο στην δική του οικογένεια», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Από αριστερούς;», ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

«Βεβαίως από αριστερούς», επέμεινε ο Κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι δεν εξισώνει. «Λυπάμαι που είστε τόσο ανιστόρητοι και αγνοείτε την ιστορία της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες όταν μιλά για θέματα ασφάλειας» και επέκρινε το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής: «ο Γ. Μουζάλας είπε ότι η Ειδομένη θα αδειάσει μέχρι το Πάσχα όμορφα και ωραία», έχουν περάσει 29 μέρες. Με τις ημερομηνίες δεν τα πάτε πολύ καλά», είπε και πρόσθεσε: «πως ανέχεστε να είναι κλειστή η βασική σιδηροδρομική γραμμή; Δεν καταλαβαίνετε ότι για να λειτουργήσει ο Πειραιάς πρέπει να λειτουργεί και η σιδηροδρομική γραμμή;». παράλληλα συμφώνησε με την πρόταση Καμμένου και ζήτησε «απόλυτη και βιομετρική καταγραφή όλων όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, κάτι που αρνηθήκατε να κάνετε έως τον Σεπτέμβριο»

Όσον αφορά την ιδεολογικοπολιτική στάση της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εγώ απευθύνομαι στα καθαρά νερά του σκεπτόμενου κέντρου. Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της Ν.Δ. είναι σαφής: είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη του τόπου».

Για την επίσκεψη του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου στη Λέσβο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «δεν θα σχολιάσω ότι επιχειρείτε την εκμετάλλευση μίας αμιγώς θρησκευτικής συνάντησης. Προφανώς και όλους τους καλωσορίζουμε. Είστε περήφανος για τις επισκέψεις ή μήπως η δική σας ανικανότητα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επίσκεψη;»

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Κυρ. Μητσοτάκηες σημείωσε ότι «οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς διότι πιστεύουν ότι η χώρα επιστρέφει στην τραγική πραγματικότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σε δύο μέρες. Και η προθεσμία του Πάσχα δεν θα τηρηθεί. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει με κινητή εορτή. Μαζί με την υπομονή των πολιτών που εξαντλείται, εξαντλούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Θα πρέπει να μας ενημερώσετε για την πραγματική κατάσταση των ταμείων του κράτους».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρώτησε τον πρωθυπουργό «αν ο Ευκλ. Τσακαλώτος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με εσάς», διότι, όπως είπε, στο κείμενο των «53» γράφουν ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα των δανειστών, προτιμάμε να πέσουμε».

«Μιλάμε για τον υπουργό Οικονομικών. Θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα; Πήγατε στην Ουάσιγκτον για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και γυρίσατε με μέτρα 3,4 δισ. Καλύτερα να βγάζουν οι υπουργοί σας εισιτήρια μόνο αλαί», επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «θέατρο» και «παιχνίδι εσωτερικών συσχετισμών για να τα βρείτε με τους «53»».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα «μήπως ψάχνετε για κάποια ηρωική έξοδο για να παραμείνετε γνήσιος εκφραστής του εθνικολαϊκού τόξου και να επαναφέρετε το διχασμό του μνημόνιο – αντιμνημόνιο; Αναρωτιέμαι αν πίσω από το φιλοευρωπαϊκό σας πρόσωπο δεν κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό».