Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στους ρυθμούς του πολυνομοσχεδίου – σκούπα κινείται η κυβέρνηση, προκειμένου αφενός να «περάσει» τα νέα μέτρα και κυρίως το «πάγωμα» των προεκλογικών εξαγγελιών από τις εσωκομματικές «συμπληγάδες», αφετέρου να φτάσει σε μία «έντιμη» συμφωνία το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εξοικειώσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ιδέα ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών η κυβέρνηση μπορεί να συναινέσει σε μέτρα για τα οποία δεν συμφωνεί και το κυριότερο, μπορεί να μεταθέσει χρονικά βασικά σημεία και προεκλογικές εξαγγελίες της από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα και όσο αυξάνεται η πίεση από εταίρους και δανειστές πληθαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος τα στελέχη εκείνα που «προτιμούν» μια «έντιμη» ρήξη από μια «έντιμη» συμφωνία, κάτι που φαίνεται από την αρθρογραφία σε φιλικούς προς τη μειοψηφία ιστότοπους όπως το iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ενδεικτική είναι και η εδώ και καιρό «ριζοσπαστικοποίηση» στελεχών της κίνησης των «53» που στηρίζει τον κ. Τσίπρα και που οδήγησε την ηγεσία στην επιλογή δημιουργίας νέας τάσης στο εσωτερικό του κόμματος.
Το μέλος της κίνησης και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Λάσκος με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ρήξη, ο δρόμος για τον “αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό» σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων στα πεδία των συντάξεων και των εργασιακών, στη φορολογική επιβάρυνση, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: «Ή θα μας δοθούν τα χρήματα ή δεν θα πληρωθούν οι δόσεις: με δική τους επιλογή» καταλήγει στο άρθρο.
Οι αντιδράσεις μέχρι αυτήν την ώρα δεν «υπερβαίνουν τα εσκαμμένα», λένε στο Μαξίμου και είναι κοινή η εκτίμηση ότι όταν έρθει η νέα λίστα στη Βουλή θα περάσει χωρίς προβλήματα.
Τα νέα μέτρα – παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο ν/σ σκούπα μπαίνουν σήμερα στο μικροσκόπιο του Brussels Group. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και η νεοσύστατη «ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης» στην Αθήνα θα πάρουν μία πρώτη γεύση για την αποδοχή τους.
Το μήνυμα πάντως που φροντίζει να στέλνει η κυβέρνηση και εσχάτως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ότι οι «κόκκινες» γραμμές παραμένουν και πως αν και αυτήν τη φορά εταίροι και δανειστές επιμένουν να κινούνται στο πνεύμα της 5ης αξιολόγησης και του email Χαρδούβελη και όχι σε αυτό της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τότε η «έγκριση από το λαό» της όποιας συμφωνίας είναι μονόδρομος.