Την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να φτάσει σε μία «έντιμη» συμφωνία με τους δανειστές καταβάλει η κυβέρνηση μετά τα όσα διημείφθησαν στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και με δεδομένη τη θέληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία να κλείσει αν όχι στις 30 Απριλίου, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, να βάλει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να αντιπροτείνει στον ΦΠΑ το ειδικό τέλος πολυτελείας για τις λεγόμενες «ακριβές» υπηρεσίες (π.χ. ακριβά ξενοδοχεία).
Για τις ιδιωτικοποιήσεις εξετάζει ένα μέρος των εσόδων να πηγαίνει στο χρέος και ένα μέρος στο ασφαλιστικό, που όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη προκύπτει άμεση ελάφρυνση του προϋπολογισμού.
Παράλληλα μελετά το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των προεκλογικών της εξαγγελιών στα εργασιακά, (αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας) θέμα όμως που κρατιέται «πολύ χαμηλά» αυτή τη στιγμή για ευνόητους λόγους.
Τα μέτρα αυτά θα είναι και η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που εταίροι και δανειστές επιμείνουν στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό ή σε περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά, δηλαδή στην «επιστροφή στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου», τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λύση του δημοψηφίσματος για την έγκριση της όποιας συμφωνίας ή ακόμη και των εκλογών σε περίπτωση ρήξης.
Στο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όπως η πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, όπου το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που θεωρεί καλύτερη τη ρήξη, ενώ στο ερώτημα εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές η πλειοψηφία θα επέλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,9%, με δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 21,7%.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή», σημειώνει πως αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε» και στέλνει μήνυμα σε εταίρους και δανειστές «να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου».
Τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Mega, τάχθηκε κατά των εκλογών λέγοντας ότι «δεν συμφέρουν αυτή τη στιγμή τη χώρα» και «αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι η σταθερότητα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ