Skip to main content

Σιγουριά στο Μαξίμου για την ψήφιση των μέτρων

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Κλίμα αναντίρρητης αποδοχής και στήριξης  της συμφωνίας, παρά τις νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου και άλλα μέτρα λιτότητας, που εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα ψηφιστούν στη Βουλή, επικρατεί στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αυτό είναι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, το αποτέλεσμα των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με βουλευτές ή ολιγομελείς ομάδες βουλευτών, οι οποίοι πέρασαν την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή για συζητήσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ή συμμετείχαν στις συσκέψεις ενημέρωσης από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

«Η συμφωνία θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Έχουν όλοι και όλες αντιληφθεί τη σημασία που έχει να προχωρήσουν τα πράγματα. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, κανείς δε θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση», μεταφέρει με βεβαιότητα κυβερνητική πηγή, η οποία συμμετείχε στις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί καν η πρόβλεψη του κανονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι αν ένας βουλευτής διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, παραδίδει την έδρα του και αντικαθίσταται.                                    

Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μάλλον απρόσμενα για το Μαξίμου- δεν διατύπωσαν έντονες αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των μέτρων και τις επιπτώσεις τους σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Παράλληλα, δεν στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα λεγόμενα αντίμετρα αφορούν περιορισμένες κοινωνικές ομάδες και έχουν περισσότερο προνοιακό παρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, φέρονται να έχουν επικεντρώσει στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, στο τι μέλλει γενέσθαι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στις αντίστοιχες δεσμεύσεις τις οποίες αναμένει η κυβέρνηση από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει η κυβέρνηση, οι βουλευτές αναγνωρίζουν τη δυσκολία των μέτρων, αλλά οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενων συμφωνιών, οπότε και το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «μύριζε μπαρούτι». Τώρα, λένε οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχουν αποδεχθεί πλήρως την ατζέντα που έθεσε ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, σύμφωνα με την οποία τα δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020 θα πρέπει να ψηφιστούν ως «αναγκαίο κακό» για την έξοδο από το μνημόνιο.

Σημειωτέον, εκτός από τη συζήτηση ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα όποια αντίμετρα στην περίπτωση επίτευξης των στόχων, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει το βάρος αφενός σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης, αφετέρου σε μια επιχείρηση πολιτικής αντεπίθεσης με πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα (π.χ. θέσπιση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές) και αποκαλύψεις υποθέσεων με οσμή σκανδάλων εντός και εκτός Βουλής.