«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και πολύ καλά κάνει ο Κ. Μητσοτάκης που προσπαθεί να στηρίξει την όποια δραστηριότητα της χώρας, να την αναδείξει, να προσελκύσει τουρίστες και ενδιαφερόμενους επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες περιμένουν να ζήσουν και να ευημερήσουν από αυτό. Η κριτική στο οτιδήποτε γίνεται στη χώρα προς χάριν της ευημερίας των κοινωνικών τάξεων και των πολιτών είναι ακατανόητη.
Βλέπουμε όμως και τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρονται στο υγειονομικό κομμάτι και καταλαβαίνω ότι έχει στόχευση από την πλευρά τους.
Τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρώ ότι ηθελημένα και επί τούτου με διάφορες αφορμές, είτε το θέμα του αρχιεκτελεστή της “17 Νοέμβρη”, είτε το θέμα της διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, είτε το θέμα για την αστυνομική βία, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι, ηθελημένα δυστυχώς και επί τούτου παρακίνησαν συμπολίτες μας να διαμαρτυρηθούν δημοσίως.
Μαζεύτηκαν, λοιπόν, επί τούτου σε πορείες, σε συγκεντρώσεις και αυτό οδήγησε σε μία υπερμετάδοση του ιού. Είτε κάποιοι θέλουν να το παραδεχτούν ή όχι, επιστημονικά τεκμηριώνεται ότι όταν είσαι με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους μαζί και διαδηλώνεις και φωνάζεις, όταν οι πιο πολλοί δεν φοράνε μάσκες, αυτό δημιουργεί υπερμετάδοση του ιού και αυτό το βιώνουμε και το βλέπουμε στα Νοσοκομεία μας σε όλη τη χώρα αυτό το μήνα και τον προηγούμενο. Και αυτό γίνεται επί τούτου και επανειλημμένα και προμοτάρεται δυστυχώς από συγκεκριμένη παράταξη ή παρατάξεις» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δύο στοιχεία που επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση είναι οι μεταλλάξεις του ιού και οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Επίσης, δημιουργεί και άλλο ένα πρόβλημα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που έχει κάνει τεράστια υπομονή έναν χρόνο φορώντας μάσκα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσπαθώντας να αντέξει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λένε ότι: “κοίταξε να δεις, είναι δυνατόν εμείς να είμαστε έτσι όπως πρέπει σωστοί, τυπικοί και να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την κοινωνία και κάποιοι λίγοι να δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση; Είναι αδικία αυτό”» επισήμανε.
Ο κ. Κικίλιας αναγνώρισε πως «έχει έρθει η ώρα να επαναλειτουργήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες», ξεκαθάρισε παντως πως «δεν δίνουμε ημερομηνίες, ο ιός είναι ύπουλος».
«Όμως είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους. Όμως σιγά-σιγά και τα εργαλεία της Επιστήμης μας βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναδουλέψουν αυτοί οι κλάδοι.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε συνηγορούν σε αυτό – όταν θα επιπεδωθεί η καμπύλη και θα αρχίσει να μειώνεται – και ο καιρός και ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η Επιστήμη, δηλαδή τα PCR test, τα rapid test και, πλέον, τα self-test» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως « πολύ σημαντικό θέμα είναι το κομμάτι του λιανεμπορίου, των επιχειρήσεων, των καταστημάτων, ειδικά των μικρών καταστημάτων, των μικρών επιχειρήσεων που και αυτές θέλουμε να τις δούμε σιγά-σιγά να επανεκκινούν τη λειτουργία τους».
Αναφερόμενος στα self-tests για τον κορωνοϊό, εξήγησε πως θα είναι υποχρεωτικό στο σχολείο, στην εστίαση, στα δικαστήρια, στις επιχειρήσεις, «γιατί υπάρχουν και πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι εάν τεσταριστούν και δουν ότι νοσούν με Covid θα προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον επαγγελματικό χώρο.
Δεν αφαιρείται κάτι από αυτά τα οποία προηγουμένως κάναμε. Δηλαδή, υπάρχει το PCR τεστ και θα υπάρχει και το rapid test. Με αυτά ούτως ή άλλως έχουμε επιδημιολογική εικόνα. Με βάση την Επιστήμη και την τεχνολογία που τρέχουν και μας προσφέρουν όπλα, πάμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο.
Ενδεχομένως κάποιοι να μην είναι συνεπείς. Θέλω να ελπίζω ότι οι περισσότεροι θα είναι συνεπείς και θα βοηθήσουν έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή του καθενός, των οικογενειών μας, των επιχειρήσεων, των σχολείων και όλης της κοινωνίας» ανέφερε.
Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε πως τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, όσοι έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες. «Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο» σημείωσε.
Σχετικά με τον διαγωνισμό για τα self-test που διενεργεί η Πολιτική Προστασία, η οποία ανακοίνωσε τις εταιρείες που συμμετέχουν, επισήμανε πως «δεν είναι η πρώτη φορά, μάλιστα θα έλεγα ότι συστηματικά όλον αυτό τον ένα χρόνο με την οποιαδήποτε πρόφαση ή δικαιολογία έχει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, fake news σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την προσπάθεια της χώρας, προσπαθώντας είτε να μπερδέψει την κοινωνία και τον κόσμο, είτε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις για την κατάσταση και την πορεία του υγειονομικού προβλήματος, με το πόσες ΜΕΘ έχουμε, με το πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί…
Δεν λέμε ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια. Λέμε όμως ότι αγωνιζόμαστε καθημερινά ότι υπάρχει μέριμνα, αγώνας, προσπάθεια ανιδιοτελής, καθήκον το οποίο επιτελούν όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία».
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις 10.000 προσλήψεις επικουρικών σε έναν χρόνο και των 1.310 μόνιμων γιατρών στο Ε.Σ.Υ. όπως είπε, «μέσα σε έναν χρόνο έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 10.000 επαγγελματίες υγείας. Από αυτούς 1.717 γιατροί, 5.532 νοσηλευτές. Αυτοί είναι με συμβάσεις ενός ή δύο ετών. Στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, στο ένα έτος της πανδημίας. Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2.754. Από την αρχή της πανδημίας απορροφήσαμε όλους τους γιατρούς, όλους που έκαναν αίτηση είτε για επικουρικοί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ. Όσες συμβάσεις επικουρικών γιατρών έληγαν, ανανεώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2021, για όλες τις ειδικότητας ιατρών» τόνισε.
Ο υπουργός μίλησε για «εθνικό και ενιαίο Σύστημα Υγείας» και χαρακτήρισε «αστεία πράγματα τα περί επιτάξεων άνευ αποζημίωσης». «Μιλάμε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά. Με όλες τις υγειονομικές δυνάμεις, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές όπου και αν ανήκουν, όπου και αν βρίσκονται αυτοί» είπε.
Παράλληλα, προανήγγειλε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας θα επανεκτιμηθεί αμέσως μετά την κρίση. «Οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε και συνέχισε: «Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά.
Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία. Πιστεύω ότι με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και ειδικά μίας πανδημίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως θα ήταν μία σωστή πολιτική κίνηση» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.