Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ενοχλημένος φέρεται ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, για τις επιπτώσεις της μακράς προεκλογικής περιόδου στην ελληνική οικονομία.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα του προέδρου του ΣΕΒ, που ταυτίζεται με τις θέσεις της Ν.Δ υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως πολλές φορές έχει γίνει και στο παρελθόν, ενώ υποστήριζαν ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί ότι η ανησυχία του κ. Φέσσα ότι θα υπάρξει κίνδυνος ύφεσης θα διαψευστεί, καθώς η οικονομία «πάει καλά και θα πάει καλύτερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να βγει ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης που θα απαντά στην προειδοποίηση του ΣΕΒ, σε σκληρούς τόνους, όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Μία ανακοίνωση που θα έκανε λόγο για «πολιτικά κίνητρα του ΣΕΒ που δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου» και θα μιλούσε για ταύτιση των θέσεων του ΣΕΒ με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει ο πρωθυπουργός και τον Ιούλιο του 2018, από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας. Είναι γνωστό, άλλωστε, στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι στον ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας έχει καλοπροαίρετους συνομιλητές, που δεν έχει στον ΣΕΒ.
Εκτιμήθηκε ωστόσο, όπως φαίνεται, ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση και μέσα στο προεκλογικό κλίμα των ημερών, δεν πρέπει να «αναζωπυρωθεί» η υποβόσκουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Υπήρχαν ωστόσο σκέψεις ότι μία ανακοίνωση και μάλιστα αιχμηρή, θα βοηθούσε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και τους οικονομικά αδύναμους, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την «ελίτ».
Η άποψη ότι παρεμβάσεις σαν του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα έχουν στόχο το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία είναι ισχυρή στο Μαξίμου και γενικότερα στην κυβέρνηση και -ενώ δεν αντιπαραθέτουν δικά τους στοιχεία σε αυτά που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ για να στηρίξει την ανησυχία και την προειδοποίησή του για τις επιπτώσεις της μακράς προεκλογικής περιόδου στην ελληνική οικονομία- μιλούν για «καθαρά πολιτική παρέμβαση».
Το αφορολόγητο στο επίκεντρο
Αποτελεί ωστόσο ειλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση, η οικονομία και ειδικότερα οι προεκλογικές παροχές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, να τεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με το θέμα της μη μείωσης του αφορολογήτου, στην κορυφή.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το θέμα της μη μείωσης αφορολογήτου, όπως χειρίστηκε το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων, επιχειρώντας να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την ανατροπή της συμφωνηθείσας μείωσης του αφορολογήτου και θα την καταφέρει όπως κατάφερε και τη μη μείωση των συντάξεων, ενώ η Ν.Δ δεν μπορεί.
Υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση ότι στη μείωση του αφορολογήτου ο κ. Μητσοτάκης στήριξε στη ΔΕΘ μέτρα μείωσης της φορολογίας και της εισφοράς αλληλεγγύης που εξήγγειλε, ενώ σύντομα θα υποστηρίξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει και να μη μειώσει το αφορολόγητο και να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, «όπως έκανε και με τη μη μείωση των συντάξεων».
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοικτή την προοπτική μη μείωσης του αφορολογήτου «εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», χωρίς να προσδιορίσει χρονικά μία πιθανή απόφαση, η οποία πάντως αντικειμενικά σχετίζεται άμεσα με το προσχέδιο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, όπως συνέβη και με τη μη μείωση των συντάξεων που ενώ συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, τελικά δε συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο (σ.σ. όπως και περισσότερα από τα μισά αντίμετρα για το 2019, που «έπεσαν» από τα περίπου 2 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ…).