Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.
Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.
Θα παραταθεί τελικά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ή λήγει στα τέλη του μήνα; Κινδυνεύουμε με πλειστηριασμούς από 1η Μαΐου;
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το πλαίσιο προστασίας το οποίο με τα έως τώρα δεδομένα λήγει στα τέλη του μήνα. Ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει κάτι χωρίς την έγκριση των θεσμών. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και το υπουργείο Οικονομικών έχει διαψεύσει πως πρόκειται για κάτι «που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν» οι θεσμοί. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι πρέπει να θεωρείται αδύνατο να δοθεί το «ναι» σε παράταση του πλαισίου έως τα τέλη του έτους όπως επεδίωκε αρχικά η Αθήνα. Το πιθανότερο είναι να δοθεί μία παράταση λίγων (ίσως τριών) μηνών.
Έχω ήδη πληρώσει το σύνολο των οφειλών μου προς την εφορία για τον Μάρτιο. Χάνω την μείωση του 25% που αποφασίστηκε;
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ για τις περιπτώσεις φορολογουμένων που πλήρωσαν εξ’ ολοκλήρου τις αντίστοιχες δόσεις κατά τις 30 και 31 Μαρτίου 2020, το 25% της έκπτωσης θα τους επιστραφεί, εφόσον δεν έχουν άλλες βεβαιωμένες οφειλές, διαφορετικά, εφόσον υπάρχουν άλλες οφειλές, θα πιστωθεί στις οφειλές τους και μέχρι του ύψους αυτών. Το ίδιο ισχύει και για δικαιούχους που πλήρωσαν από τις 30 Μαρτίου και μετά ή θα πληρώσουν εμπρόθεσμα περισσότερο από το 75% των οφειλών/δόσεων Μαρτίου και Απριλίου.
Άνοιξα την επιχείρησή μου στα τέλη του 2019 και δεν είχα προλάβει να έχω ουσιαστικά έσοδα, δικαιούμαι της ενίσχυσης των 800 ευρώ;
Για να λάβει η επιχείρηση την ενίσχυση πρέπει να έχει υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός.
Moυ έχουν ήδη κατατεθεί τα 800 ευρώ ειδικού σκοπού, αλλά η εταιρεία στην οποία εργάζομαι σκέφτεται να διακόψει την αναστολή. Μπορεί όντως να το κάνει τώρα; Και εάν ναι, θα μου ζητηθεί να επιστρέψω το ποσό;
Μπορεί να ζητηθεί πράγματι το μέρος του ποσού για το διάστημα για το οποίο θα ανακληθεί η αναστολή. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε προ ημερών επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:
α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.
β. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ήτοι των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών, επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτ’ων.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που θα κάνουν χρήση των ανωτέρω υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Είμαι συνταξιούχος και άκουσα ότι αλλάζει η ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων για τον Μάιο. Πότε μπορώ να πάω στην τράπεζα;
Οι ημερομηνίες συνδέονται με τον αριθμό ΑΜΚΑ των συνταξιούχων.
Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΟΤΕ, θα καταβληθούν:
Στις 22 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
– Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
– Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.
Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι βρίσκεται σε αναστολή και επομένως εγώ ο ίδιος σε αναστολή εργασίας. Ωστόσο κατά την υποβολή της αίτησης στο Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το επίδομα των 800 ευρώ εμφανίζεται μήνυμα σύμφωνα με το οποίο φαίνεται πώς είμαι απασχολούμενος σε παλιότερο έμμεσο εργοδότη- κάτι το οποίο δεν ισχύει και ούτε γνώριζα. Τι μπορεί να γίνει;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη που εμφανίζει και να του ζητήσετε να κάνει εκείνος διορθωτική δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ. Υπάρχουν προθεσμίες για δεύτερο γύρο αιτήσεων για όσους έχασαν τον πρώτο. Εάν δεν προλαβαίνετε τις προθεσμίες καλό θα είναι να καταθέσετε και εσείς (με email ή fax) σχετική υπεύθυνη δήλωση στην οποία να εξηγείτε το λάθος που έχει γίνει μαζί με την ανάλογη του παλαιού εργοδότη, ώστε να μπορείτε να διεκδικήσετε την ενίσχυση.
Η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι είναι σε αναστολή. Η λογίστρια κάνοντας την αίτηση αναστολής της επιχείρησης διαπίστωσε ότι δεν εμφανίζομαι στην τρέχουσα κατάσταση προσωπικού παρόλο που έχω ενεργή σύμβαση αορίστου χρόνου από το 2008 και στο πίνακα προσωπικού εμφανίζομαι κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο εργοδότης μου να με δηλώσει σε αναστολή. Τι πρέπει να κάνω για να φανώ στο σύστημα Εργάνη;
Θα πρέπει ο ίδιος εργοδότης να επικοινωνήσει άμεσα με το «Εργάνη» και να αποστείλει υπογεγραμμένη επιστολή στην οποία να εξηγεί το λάθος.
Εργαζόμενος που βρίσκεται 4 μήνες με αναρρωτική άδεια δικαιούται τα 800 ευρω;
Όσοι βρίσκονται σε νόμιμη άδεια αμείβονται κανονικά από τον εργοδότη και δεν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Στις 13/3 απολύθηκα και σύμφωνα με την ΠΝΠ 20/3 ΆΡΘΡΟ 11 Β β δικαιούμαι τα 800 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία αν και με ΚΑΔ που την εντάσσει στις πληττόμενες αρνείται να με δηλώσει στο Εργάνη ια να μου δώσει τον κωδικό αριθμό της αίτησης μου. Η επιθεώρηση εργασίας μου λέει να καταφύγω σε εξώδικο.
Εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή που αποχώρησαν από 1 ως 20 Μαρτίου δικαιούνται τόσο τα 800 ευρώ όσο και τη μείωση 40% στο ενοίκιο, εφόσον νοικιάζουν για πρώτη κατοικία. Για να υποβληθεί ωστόσο η Δήλωση Εργαζόμενου είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή της επιθεώρησης εργασίας.
Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός από τα ρούχα και άλλα υφάσματα; Πόσο ζει σε επιφάνειες αντικειμένων;
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από υφάσματα. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν έχετε αντιληφθεί να έχει βήξει ή φταρνιστεί κάποιος επάνω σας, καλό θα είναι να πλύνετε και τα ρούχα σας.
Στις επιφάνειες των αντικειμένων από την άλλη ο ιός μπορεί να ζήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για αυτό και είναι καλό να αντιμετωπίζεται το κάθε τι που έρχεται από έξω σαν να είναι μολυσμένο- το πιάνουμε με γάντια μίας χρήσης, που μετά πετάμε ή το απολυμαίνουμε, εάν αυτό είναι δυνατόν. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένο μελέτη ο ιός παραμένει βιώσιμος έως και 72 ώρες σε πλαστικό. Σε ανοξείδωτο χάλυβα ο ιός ανιχνεύθηκε έως και 48 ώρες μετά. σε χαρτόνι πιστεύεται ότι ζει 24 ώρες και σε χαλκό μόλις τέσσερις.