Skip to main content

Γερμανία: Οικονομολόγοι τίθενται υπέρ της έκδοσης κορωνομολόγου

Ο οικονομολόγος και επί σειράν ετών μέλος της επιτροπής σοφών της Γερμανίας, Πέτερ Μπόφινγκρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη στην περίπτωση  που χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, διότι δεν θα έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μελλοντική κρίση του ευρώ.

«Η πρόταση για την χρήση του ΕΜΣ για τη χρηματοδότηση της κρίσης του κορωνοϊού παραβλέπει το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ως ασφάλεια σε περίπτωση κρίσεων στη νομισματική ένωση. Εάν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπισης της κρίση του κορωνοϊού, θα βρεθούμε με άδεια χέρια στην επόμενη κρίση του ευρώ. Δεδομένου ότι οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, η επόμενη κρίση του ευρώ θα έρθει τόσο το ταχύτερο», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας,  (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND). 

Ο επιφανής οικονομολόγος υποστήριξε αντ ‘αυτού τα λεγόμενα ομόλογα κορωνοϊού «τα οποία διαφέρουν θεμελιωδώς από τα ευρωομόλογα που συζητιούνταν στην κρίση του ευρώ το 2011-2012. Τότε, μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα προβλήματα της Ιταλίας ήταν δικό της δημιούργημα με αποτέλεσμα,  η στήριξη μέσω ευρωομολόγων να έστελνε τα λάθος μηνύματα. Για την κρίση του κορωνοϊού δεν μπορεί να θεωρηθεί όμως κανείς υπεύθυνος. και η Ιταλία σίγουρα δεν θα προκαλέσει μια νέα επιδημία λόγω των κορωνο-ομολόγων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ευρωομόλογα, τα κράτη μέλη του κορωνο-ομολόγου θα μπορούσαν να καθορίσουν από την αρχή επακριβώς πού θα δοθούν τα χρήματα».

Την ίδια στιγμή, και ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου,τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κορωνο-ομολόγων σε σημερινή του συνέντευξή στο ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδενβούργου( rbb). Η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση μόνο από κοινού, δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, ο οποίος θεωρείται από τον γερμανικό τύπο άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Εάν, για παράδειγμα, η Ιταλία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα αντιμετώπιζε και η Γερμανία επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας των στενών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες στις γερμανικές επιχειρήσεις και την απασχόληση. Επομένως, τα κορωνο-ομόλογα δεν είναι μόνο έκφραση αλληλεγγύης προς την Ιταλία, αλλά συμφέρουν και τη Γερμανία», όπως εξήγησε.

Συγκεκριμένα ο Φράτσερ είπε: «Συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι η γερμανική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ήμισυ της οικονομικής μας παραγωγής εξάγεται, περισσότερες από τις μισές αυτές εξαγωγές πηγαίνουν στην Ευρώπη. Εάν η Ιταλία αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, τότε θα έχουμε και εμεις στην Γερμανία  ένα τεράστιο πρόβλημα. Τότε θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τότε πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν γιατί έχουμε πολλές εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία Γι ‘αυτό και δεν πρόκειται μόνο για αλληλεγγύη, αλλά επίσης και για -έξυπνο- ίδιον συμφέρον».

Πηγή: ΑΜΠΕ