Skip to main content

Ζητείται επειγόντως αποσυμπίεση αλλά τα κρούσματα δεν υποχωρούν

Βαλβίδα αποσυμπίεσης του Συστήματος Υγείας και της κοινωνίας γενικότερα από τον επίμονο Covid αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, μόνο που τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, με φημολογία μάλιστα από το πρωί για νέα σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δε βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, συντηρούν την ανησυχία κι εμποδίζουν οποιαδήποτε θετική σκέψη για άμεσο άνοιγμα δραστηριοτήτων, πλην ίσως μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, ενδεικτικά, και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη κι άλλες επτά πόλεις την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα που ελέχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο ικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, με προέλευση την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και την Πάτρα, δείχνουν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα 1-7 Μαρτίου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητώνται εναλλακτικές αναστροφής της κατάστασης και ήδη η Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε πως το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα».

Την ίδια ώρα, πάντως, και σήμερα μερίδα ειδικών τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του ανοίγματος συγκεκριμένων τομέων οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, προς εκτόνωση του υγειονομικά επιβαρυμένου κλίματος.

Την ανάγκη για άνοιγμα των σχολείων, ειδικά των λυκείων και πανεπιστημίων που δέχονται πίεση, αλλά και το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο, επισήμανε, για παράδειγμα, την Τετάρτη, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Έκανε λόγο για διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει αβεβαιότητα  ως προς τις τελικές αποφάσεις, παρόλο που η κοινωνική και οικονομική ανάγκη είναι μεγάλη, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν κάποια σταθεροποίηση, ειδικά ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αντιθέτως, «επικίνδυνο» χαρακτήρισε το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας με έμφαση πως η χώρα μας βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού, που μπορεί να είναι το χειρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αμέσως επόμενο διάστημα.