Επικρίσεις δέχεται το δαπανηρό σύστημα τεστ και ανίχνευσης επαφών της Αγγλίας ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς δεν έχει σαφή αντίκτυπο στην πρόοδο απέναντι στην COVID-19, δήλωσε η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών του βρετανικού κοινοβουλίου την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «αδιανόητο» κόστος του προγράμματος.
Τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων της Αγγλίας και ο περιορισμένος αντίκτυπός της έχουν προκαλέσει κριτική, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ζητούν να ελέγχεται από την κρατική υπηρεσία υγείας.
Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών είπε ότι το Test and Trace είχε κοστίσει μέχρι τώρα 23 δισεκατομμύρια λίρες (32 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά δεν είχε επιτύχει έναν βασικό στόχο της αποφυγής ενός κύκλου εθνικών lockdown.
«Παρά τους αδιανόητους πόρους που ρίχνονται σε αυτό το έργο, το Test and Trace δεν μπορεί να δείξει μια μετρήσιμη διαφορά στην πρόοδο της πανδημίας», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, αντιπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μέγκ Χίλιερ.
«Η υπόσχεση για την οποία δικαιολογήθηκε αυτό το τεράστιο κόστος – αποφεύγοντας άλλο απαγορευτικό- έχει παραβιαστεί, δύο φορές.»
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς δήλωσε την Τετάρτη ότι το σύστημα είχε δημιουργηθεί από το μηδέν και έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση νέων παραλλαγών της νόσου.
«Όποια κι αν είναι η εμπειρία του κορωνοϊού που είχαμε ως έθνος, θα ήταν ένα πολύ χειρότερο εάν δεν είχαμε ένα σύστημα τεστ και ανίχνευσης που να μπορεί να επικοινωνήσει με πολλούς ανθρώπους και να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου», είπε στο Sky News.
Η έκθεση της επιτροπής ανέφερε ότι τοTest και η Trace βασίζονταν υπερβολικά σε ακριβούς συμβούλους. Οι σύμβουλοι που εργάζονται στο σύστημα κοστίζουν 1.000 λίρες την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε πέρυσι ένα παγκόσμιο σύστημα τεστ και ιχνηλατήσεων ως μέρος της ελέγχου της πορείας της πανδημίας , αν και η προσοχή έχει πλέον στραφεί στην ανάπτυξη εμβολίων.
Πέρυσι, οι επιστημονικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι το Test and Trace δεν μειώνει σημαντικά τη διάδοση του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, η Αγγλία μπήκε σε δεύτερο lockdown το φθινόπωρο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters