Skip to main content

Συνεδρίαση κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό την Κυριακή

Συνεδριάζει αύριο Κυριακή στις 19:00 στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Στο μεταξύ, ξεκινά τις εργασίες του, διά ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο συζητά πάνω στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που κοινοτικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι δείχνει πρόοδο και σημείωναν ότι «απομένει πολλή δουλειά ακόμη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Τονίζουν ακόμη ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, διαβεβαιώνουν, και προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Αν στο Brussels Group υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία, θα συνεδριάσει, πιθανότατα τη Δευτέρα, το Euroworking Group και αν και εκεί δεν υπάρξει εμπλοκή ίσως την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάσει το Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις.

«Σενάριο φαντασίας» τα περί στάσης πληρωμών

Στο μεταξύ, «σενάριο φαντασίας» χαρακτήριζαν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί στάσης πληρωμών. Διευκρινίζουν ότι οι αναφορές πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014 αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Κατά τον δίμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου γίνεται εκτενής αναφορά στους χειρισμούς και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι κεντρικό ζήτημα αποτελεί η διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.