Skip to main content

Αντιπαράθεση Π. Λαφαζάνη – Κυρ. Μητσοτάκη για τα τροφεία της ΔΕΗ

Και επί Ν.Δ. δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΛΠΕ, ΣΤΑΣΥ, ΔΕΣΦΑ) υπέγραψαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που περιλάμβαναν όρους για σίτιση και τροφεία στους εργαζόμενους, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στη ΔΕΗ.

Ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για «απίστευτη νεοφιλελεύθερη εμπάθεια» και «ευτελή προπαγάνδα» τονίζοντας ότι «το τροφείο σίτισης δεν είναι ανακάλυψη της συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΔΕΗ: το 2012 υπήρχε στην σύμβαση των ΕΛΠΕ ημερήσιο επίδομα σίτισης 4,80 ευρώ, το 2014 στην σύμβαση της ΣΤΑΣΥ διατακτική τροφής 4 ευρώ ημερησίως, ενώ το ίδιο προβλέπεται και στην σύμβαση της ΔΕΣΦΑ. «Κακώς, κάκιστα υπογράφθηκε», φώναξε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Π. Λαφαζάνης του έλεγε: «πως την δέχθηκε η κυβέρνησή σας; Γιατί δεν ακούστηκε φωνή; Εσείς που ήσασταν τότε; Μήπως διαβάζατε και εσείς;».

«Αυτό που σας ενοχλεί είναι η δημόσια ΔΕΗ και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε: «Μόλις ακούτε ΔΕΗ λειτουργείτε όπως τα αντανακλαστικά με το σκυλί του Παβλόφ».

«Και το δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν προβλέψει ανάλογα θετικά ευεργετήματα για τους εργαζόμενους. Γιατί τώρα αυτός ο θόρυβος μόνο και αποκλειστικά για τη ΔΕΗ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και συνέχισε: «Γιατί η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Γιατί είναι στο στόχαστρο των κυβερνήσεών σας. Γιατί θέματα να την τεμαχίσετε και να την ξεπουλήσετε, γιατί είναι ένα βάρος για σας. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται, δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται, δεν εκχωρείται. Θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση εργαζομένων την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία δεν απολαμβάνει τέτοιες παροχές και ζήτησε «να μην υπάρχουν μία σειρά προνομία, όπως τα τροφεία, τα συνταξιοδοτικά, οι παιδικοί σταθμοί». «Δεν μου κάνει εντύπωση αυτή η πρακτική. Εξάλλου χεράκι χεράκι πηγαίνατε με τον Φωτόπουλο μέχρι που αποφασίσατε να μην τον βάλετε στα ψηφοδέλτιά σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μικρά φέουδα εξουσίας, σκληρούς συνδικαλιστές, που παρέα με τους πολιτικούς τους πάτρωνες υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις».

«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο και όταν ανέλαβα υπουργός είχαν τελειώσει και η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί. Ζητάτε από εμένα να κάνω παρέμβαση σε μία συνομολογημένη Συλλογική Σύμβαση; Εδώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζοντας ότι «πραξικοπήματα εμείς δεν κάνουμε».

Μάλιστα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε ότι και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπάρχουν ανάλογες θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους, αναφέροντας ενδεικτικά την σύμβαση στην Μotor Oil περιλαμβάνει επιδόματα τακτικότητας, συνταξιοδοτικά, ειδικά συνταξιοδοτικά ευδόκιμης παραμονής, νοσοκομειακά. «Εσείς λέτε ότι πρέπει να παρεμβαίνει και να τα κόβει αυτά η κάθε κυβέρνηση; Αυτά είναι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις», σημείωσε.

newsroom naftemporiki.gr