Skip to main content

Ν. Βούτσης: Θετική απόφαση της Συνόδου για το προσυφικό- επιφυλάξεις για την εφαρμογή

Η προσφυγική κρίση ήταν εκ των βασικών θεμάτων, που συζητήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, στην Τυνησία.

«Κάναμε συζητήσεις εκ παραλλήλου με τη συζήτηση που διεξαγόταν στην Ε.Ε. με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η Τυνησία θεωρείται από τη χώρα μας, αλλά και απ’ όλη την Ευρώπη, ως μία χώρα η οποία δίνει με ειλικρίνεια και με αποτελέσματα τη μάχη εναντίον της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, μέσα στην οποία αποτελεί ένα σταθερό σημείο που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για να υπάρξει ειρήνη και να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα σε αυτή τη φάση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Τύνιδα.

Όπως είπε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής έχει θετικά σημεία, ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς το κατά πόσον θα επιδειχθεί η πραγματική πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές για να εφαρμοστεί. «Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, και στην Ευρώπη και παντού, πρέπει να βοηθήσει, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις μαζί με το κεντρικό θέμα μιας αποτελεσματικής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Γιατί μόνον τότε δεν θα φεύγουν άνθρωποι από τις εστίες τους και από τις χώρες τους» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Δύο ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξουν από την Ε.Ε., υπογράμμισε: Αφενός να δοθεί οικονομική και κυρίως αναπτυξιακή στήριξη σε όλες τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε επικινδυνότητα και αποσταθεροποίηση, αλλά και στις χώρες που προσπαθούν να απορροφήσουν αυτό το πρόβλημα στη Μ. Ανατολή. Αφετέρου να ληφθεί η απόφαση να φιλοξενηθούν και να ενσωματωθούν τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες πολλές χιλιάδες προσφύγων, οι οποίοι ήδη έχουν περάσει το Αιγαίο και δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στις εστίες του πολέμου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην παροχή εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Βουλή των Ελλήνων προς το Κοινοβούλιο της Τυνησίας, έτσι ώστε να στηρίξει τη χώρα στα πρώτα βήματα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία ενός ανοικτού προς την κοινωνία Κοινοβουλίου, μέσα από τη θεσμοθετημένη διαβούλευση και συνεργασία με τους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητα του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη Βουλή των Εφήβων.

Σημαντικό θέμα των συναντήσεων ήταν και η προετοιμασία της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τυνησίας, που έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη, στις 2 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, διεθνών σχέσεων, ασφαλείας, επί των οποίων έγιναν ορισμένες πρώτες συζητήσεις.