Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα σήμερα τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Γουίλιαμ Μπερνς στη θέση του διευθυντή της CIA, ανακοίνωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρκ Γουόρνερ.
Η έγκριση ανοίγει το δρόμο για την επικύρωση του διορισμού του από την ολομέλεια της Γερουσίας και θα γίνει ο πρώτος διπλωμάτης καριέρας στην υπηρεσία.
Ο 64χρονος Μπερνς, πρώην διπλωμάτης καριέρας επί Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων, είχε διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Όταν προ ημερών κατέθεσε στην επιτροπή της Γερουσίας, ο Μπερνς έδωσε ένα περίγραμμα των τεσσάρων πρώτων προτεραιοτήτων του –“άνθρωποι, συνεργασίες, Κίνα και τεχνολογία–“– εφόσον επιβεβαιωθεί ο διορισμός του.
«Αυταρχικός αντίπαλος η Κίνα»
Αποκάλεσε την Κίνα έναν “τρομερό, αυταρχικό αντίπαλο” που ενισχύει την ικανότητά της να κλέβει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να καταπιέζει τον λαό της, να διευρύνει το πεδίο της και να οικοδομεί επιρροή στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζιάο Λιτζάν, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μπερνς, είχε πει πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα “εγκαταλείψουν τη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος… και θα υιοθετήσουν μια θετική και εποικοδομητική πολιτική απέναντι στην Κίνα”.
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επέφερε “ανυπολόγιστη ζημιά” στις σινοαμερικανικές σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο Ζιάο στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στη διάρκεια των ερωτήσεων, ο Μπερνς είπε πως αν ήταν πρόεδρος κάποιου κολεγίου ή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, θα εισηγείτο να κλείσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιος — πολιτιστικά κέντρα πανεπιστημιουπόλεων που χρηματοδοτούνται από το Πεκίνο και σύμφωνα με πολλά μέλη του Κογκρέσου είναι εργαλεία προπαγάνδας.
Τον Μπερνς παρουσίασαν στην ακρόαση δύο ‘βαριά’ ονόματα στη διακομματική εξωτερική πολιτική — ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και ο πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Άμυνας Λέον Πανέτα.
Εγκώμιο από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων
Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έχουν πλέξει το εγκώμιο του Μπερνς στη διάρκεια μιας ασυνήθιστα φιλικής δίωρης ακρόασης. Ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Μπερ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής, είπε πως προσβλέπει στην επικύρωση του διορισμού του Μπερνς.
Ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Μπερνς στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είπε ότι θα τον υποστηρίξει. Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν — όπως και για μέλη του Κογκρέσου που θέλουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο. Η Άβριλ Χέινς, διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) του Μπάιντεν, κάλεσε επίσης για μια “επιθετική στάση” απέναντι στην απειλή από την Κίνα κατά την ακρόασή της τον περασμένο μήνα.
Ανησυχία για τη ρωσική επιθετικότητα
Η ρωσική επιθετικότητα είναι επίσης μια σταθερή ανησυχία, ιδιαίτερα η ανάμιξή της σε εκλογές στις ΗΠΑ και το χακάρισμα πρόσφατα της SolarWinds που επέτρεψε τη διείσδυση σε κυβερνητικές υπηρεσίες — αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη για το συμβάν σε Ρώσους χάκερ.
Ο Μπερνς είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει σύντομα μια αξιολόγηση θεμάτων που συνδέονται με τη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του χακαρίσματος της SolarWinds.
Ο Μπερνς είπε ότι “γνωστές” απειλές εξακολουθούν να υφίστανται, μεταξύ των οποίων από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Είπε επίσης πως η κλιματική αλλαγή, θέματα παγκόσμιας υγείας και απειλές στον κυβερνοχώρο είναι μεγάλοι κίνδυνοι, και μια “ανταγωνιστική, αρπακτική κινεζική ηγεσία αποτελεί το μεγαλύτερό μας γεωπολιτικό τεστ”.
Στις συνομιλίες με το Ιράν το 2013
Ο Μπερνς συνέδραμε στις μυστικές συνομιλίες με το Ιράν το 2013 που άνοιξαν τον δρόμο για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, στην οποία αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί. Είπε στην ακρόαση πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να συνομιλήσει με τους Ιρανούς και τα άλλα μέρη της συμφωνίας του 2015 προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχει δρόμος για επιστροφή στη συμφωνία από την οποία είχε αποχωρήσει ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters