Skip to main content

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας η «μίνι» σύσκεψη Κορυφής

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, και αμέσως μετά τη σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η μίνι σύσκεψη κορυφής που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ανοιχτό παραμένει αν της μίνι σύσκεψης προηγηθούν διμερείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Αν και επισήμως, με μπαράζ δηλώσεων, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθεί πολιτική απόφαση ούτε σήμερα ούτε την προσεχή Δευτέρα στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, είναι προφανές, λέει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, ότι δεν θα καθίσουν σήμερα γύρω από ένα τραπέζι οι Μέρκελ, Ολαντ, Γιούνκερ, Τουσκ, Ντέισελμπλουν και Ντράγκι «μόνο και μόνο για να πουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι την όποια απόφαση θα τη λάβουν τα τεχνικά κλιμάκια». 

Για το ίδιο στέλεχος, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν Αθήνα και Βρυξέλλες την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου «είναι η κύρια πηγή του προβλήματος», αφού πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η Αθήνα «δεν συζητά τη λήψη εκκρεμών μέτρων λιτότητας από την προηγούμενη αξιολόγηση», ούτε αποδέχεται χαμηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων «να έχουν λόγο στα νομοθετήματα ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα προηγείται διαβούλευση με τους θεσμούς».

Είναι χαρακτηριστικό, λένε κυβερνητικά στελέχη ότι τόσο το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση όσο και αυτό για τις 100 δόσεις είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα Βαρουφάκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η δυσαρέσκεια από πλευράς δανειστών αφορά τις τροπολογίες που συνοδεύουν τα εν λόγω νομοσχέδια.   

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ν/σ με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που κατέθεσε σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Στο νομοσχέδιο, εκτός από τις 100 δόσεις, περιλαμβάνονται τροπολογίες όπως αυτή για τη μεταφορά της ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ, με την πρόβλεψη ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνουν αρχικά για κοινωνικούς σκοπούς και για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Μια ρύθμιση που είναι προφανές πως δεν αρέσει στην πλευρά των δανειστών.  

Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι η διασφάλιση χρηματοδοτικών διευκολύνσεων έως τον Ιούνιο ώστε τότε η Αθήνα να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο προς έγκριση από τους εταίρους.

Αν και για πολλούς εντός και εκτός συνόρων η σημερινή συνάντηση θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού μετά θα υπάρχει ένα μικρό μόνο περιθώριο για αναστροφή του κλίματος στη συνάντηση του Βερολίνου την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε νωρίτερα ότι η συνάντηση με Τσίπρα «δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», ότι «κανείς δεν θέλει ένα Grexit ή ένα Grexident» και πως σήμερα θα συζητηθούν η τήρηση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η κατάσταση στην Ελλάδα. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ