Νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπει τέλος στη μόδα των ανορεκτικών μοντέλων εξετάζονται στη Γαλλία.
Σοσιαλιστής βουλευτής κατέθεσε σε νομοσχέδιο για την υγεία που συζητείται στο γαλλικό κοινοβούλιο δύο τροπολογίες, οι οποίες βρίσκουν σύμφωνη την υπουργό Υγείας Μαρισόλ Τουρέν που εξέφρασε την πρόθεσή της να τις στηρίξει.
«Θεωρώ ότι όταν είσαι μοντέλο, οφείλεις να διατρέφεσαι σωστά και να φροντίζεις την υγεία σου. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τις νέες γυναίκες, τα κορίτσια, που αντιμετωπίζουν τα μοντέλα αυτά ως πρότυπα αισθητικής», ανέφερε η Τουρέν.
Στόχος της μίας τροπολογίας είναι να απαγορευτεί στα πρακτορεία μοντέλων να συνεργάζονται με γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί ότι είναι σε κατάσταση υποσιτισμού.
Ο βουλευτής Ολιβιέ Βεράν προτείνει την τροποποίηση του κώδικα εργασίας ώστε να αναγκασθούν τα πρακτορεία να παρέχουν για κάθε μοντέλο ιατρικό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος βρίσκεται πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Η παραβίαση του κανόνα αυτού θα επισείει ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.
Το Εθνικό Συνδικάτο Πρακτορείων Μοντέλων (Synam), το οποίο εκπροσωπεί περί τα 40 πρακτορεία, εξέφρασε τη λύπη του για την τροπολογία, αναφερόμενο στον διαρκή ανταγωνισμό με τα ευρωπαϊκά πρακτορεί.
Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή και όχι μια «γαλλογαλλική» προσέγγιση του θέματος.
Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Χιλή και το Ισραήλ έχουν ήδη θεσπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα.
Η δεύτερη τροπολογία ποινικοποιεί τον εγκωμιασμό της υπερβολικής αδυναμίας και έχει ως στόχο την απαγόρευση των ιστοσελίδων που εξυμνούν την ανορεξία.
Ο Βεράν θεωρεί ότι στη Γαλλία 30.000 έως 40.000 άνθρωποι πάσχουν από νευρική ανορεξία. «Το 90% των περιπτώσεων πρόκειται για εφήβους. Οι κοινωνικές συνέπειες της εικόνας αυτής, που εξυψώνει ο κόσμος της μόδας, όπου οι γυναίκες πρέπει να είναι σε παθολογικό σημείο αδύνατες για να είναι ωραίες και να λαμβάνουν μέρος σε επιδείξεις μόδας, είναι πολύ ισχυρές», αναφέρει ο βουλευτής.
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μάστιγα, κάθε τροπολογία που θα συμβάλει στο να μην προωθούμε την ανορεξία, είναι θετική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεράλντ Μαρί, πρώην διευθυντής του πρακτορείου Elite για την Ευρώπη και σήμερα επικεφαλής του παρισνού πρακτορείου Oui Management.
Πάντως τόνισε ότι «υπάρχει η ανορεξία και υπάρχουν και τα κορίτσια που είναι λεπτά, πολύ λεπτά, από ταμπεραμέντο, που και να τα ταΐζεις όλη μέρα θα παραμείνουν λεπτά».
Όπως είπε, πρέπει να καταφέρουμε να ορίσουμε την ανορεξία και να δούμε ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό, ψυχιατρικό πρόβλημα”.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο