Την παράταση του lockdown στην Αττική, όπως την είχε εμμέσως προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, αλλά και είχε διαρρεύσει νωρίτερα από τους λοιμωξιολόγους, ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.
Συγκεκριμένα, τα πρόσθετα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο εξακολουθούν να ισχύουν για άλλη μία εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου (06:00).
Ο υφυπουργός παρουσίασε και τα υπόλοιπα νέα δεδομένα στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Covid-19, με βάση τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Ειδικότερα:
Στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο Γ-Πολύ Αυξημένου Κινδύνου παραμένουν:
ο δήμος Καλυμνίων
ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
η Π.Ε. Εύβοιας (πλην Σκύρου)
η Π.Ε. Αχαΐας
η Π.Ε. Αρκαδίας
η Π.Ε. Αττικής.
Από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και πάει στο πορτοκαλί-επιτήρηση ο δήμος Μυκόνου.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία όπως είπε, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1.302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% (από 533 στις 18 Φεβρουαρίου σε 910 χθες). Αυξητική τάση, όμως, παρατηρείται και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45 στις 18 του μήνα σε 95 μέχρι χθες, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα από 51 στα 65. Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ κάλεσε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι αυξητική τάση καταγράφεται και στον δυτικό τομέα Αθηνών, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1036 (αύξηση 24%) μέσα σε μία εβδομάδα. Η τάση αυτή δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε τη συνεργασία και τη συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» υπογράμμισε.
Στο κόκκινο, στο επίπεδο Β-Αυξημένου Κινδύνου, εντάσσονται από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί έως τις 8 Μαρτίου οι:
Π.Ε. Λευκάδας, με εξαίρεση τον δήμο Μεγανησίου
Π.Ε. Θεσπρωτίας
Π.Ε. Σύρου
Π.Ε Σάμου
Π.Ε. Κορινθίας
Π.Ε. Ηρακλείου
δήμος Λοκρών
δήμος Αμφιλοχίας.
δήμος Αρταίων
δήμος Διδυμοτείχου.
Στο κόκκινο παραμένουν οι:
Π.Ε. Κεφαλληνίας
Π.Ε. Ηλείας, πληων των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένω και Αρχαίας Ολυμπίας
Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Π.Ε. Χαλκιδικής
Π.Ε. Ρεθύμνου
η Θάσος
ο δήμος Αγιάς Λάρισας
ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας
ο δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μυκηνών Αργολίδας
οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων Βοιωτίας.
Για τους δήμους Λάρισας και Βόλου ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα» τόνισε.
Αντιθέτως, από το κόκκινο βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.
Οι λοιπές, οι περισσότερες περιοχές της χώρας παραμένουν στο πορτοκαλί, στο επίπεδο Α-επιτήρησης.
Νέα δεδομένα από τη Δευτέρα στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής:
– Το ωράριο εισόδου διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.