Skip to main content

Εντείνεται το φαινόμενο αποποιήσεων κληρονομιάς

Από την έντυπη έκδοση

Ραγδαία αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομίας προκαλεί η πολυετής οικονομική κρίση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς προς τα ειρηνοδικεία της χώρας που αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο εντείνεται προϊούσης της κρίσης. Ειδικότερα, το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομίας ανήλθαν σε 54.422 έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.

Οι περισσότερες αιτήσεις αποποίησης κληρονομίας (11.655) κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 5.563 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, στο Ειρηνοδικείο Πειραιά 1.938 και στο Ειρηνοδικείο Πατρών 1.575.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει για μια ακόμη φορά ότι οι 40 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα οδηγούν σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες και κληρονόμους, γεγονός που δικαιολογεί και τη ραγδαία αύξηση των αποποιήσεων κατά περίπου 85% τα τελευταία χρόνια, ενώ το πρόβλημα έχει επιτείνει και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Το «φαινόμενο» πάντως των αποποιήσεων έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς χάνονται σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να αναζητείται ακόμη λύση στο πρόβλημα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μια πρόταση, η οποία είχε εξεταστεί κατά το παρελθόν αλλά παραμένει ακόμη στα συρτάρια του υπουργείου, προέβλεπε με την έκδοση υπουργικής απόφασης τη θέση σε ισχύ παλαιότερης διάταξης βάσει της οποίας επιτρέπεται η εξόφληση φόρου κληρονομιάς με την παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2014 προβλέπει ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Μέχρι σήμερα ωστόσο η εν λόγω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει, καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς που καταθέτουν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια και το Δημόσιο εξακολουθεί να χάνει έσοδα.