Skip to main content

Μπ. Τζόνσον: Επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη Ιουνίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να υπάρξει μια επιστροφή στην ομαλότητα στην Αγγλία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τη στρατηγική του για την «έξοδο» από το lockdown, η οποία θα είναι «προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η αρχή θα γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, στις αρχές Μαρτίου.

Η Βρετανία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς μετρά περισσότερους από 120.000 νεκρούς από την Covid-19, μπήκε για τρίτη φορά σε καραντίνα στις αρχές του έτους, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων και της εμφάνισης μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού στη νότια Αγγλία.

Η χώρα ετοιμάζεται τώρα να χαλαρώσει τα μέτρα, αφού οι περιορισμοί και η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού μείωσαν τις μολύνσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

«Δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη διαδρομή προς μια Βρετανία με μηδενική Covid ή έναν κόσμο με μηδενική Covid. Και δεν μπορούμε να επιμείνουμε επ’ αόριστον με τους περιορισμούς που εξασθενούν την οικονομία μας, τη σωματική και ψυχική ευημερία μας και τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών μας», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτός ο οδικός χάρτης να εφαρμοστεί προσεκτικά αλλά να είναι και μη αναστρέψιμος. Προχωράμε σε αυτό που ελπίζω και πιστεύω ότι είναι ένας μονόδρομος προς την ελευθερία», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας το σχέδιο των τεσσάρων μεγάλων «σταθμών» του ανοίγματος.

Στην Αγγλία των 56 εκατομμυρίων κατοίκων, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση των περιορισμών, αφού προβλέπεται ότι θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης στις 8 Μαρτίου.

Με βάση τον «οδικό χάρτη» της βρετανικής κυβέρνησης, το «άνοιγμα θα γίνει σταδιακά. Από το ένα βήμα στο άλλο θα μεσολαβούν τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμφανιστούν οι συνέπειες της χαλάρωσης των περιορισμών και η κυβέρνηση θα δίνει μια ακόμη εβδομάδα για την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από τις 29 Μαρτίου θα αρθεί η εντολή παραμονής στο σπίτι και θα επιτραπούν οι υπαίθριες συναθροίσεις. Σήμερα επιτρέπονται να συγκεντρώνονται μέχρι έξι άτομα ή πρόσωπα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Τα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ (αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους) καθώς και τα μουσεία θα περιμένουν τη σειρά τους, στις 12 Απριλίου. Κινηματογράφοι, ξενοδοχεία, στάδια –στα τελευταία, με μέγιστο αριθμό θεατών τους 10.000– η εστίαση (στο εσωτερικό) θα ακολουθήσουν στις 17 Μαΐου. Στους κλειστούς αθλητικούς χώρους οι θεατές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1.000. Από την ίδια ημερομηνία, μέλη διαφορετικών νοικοκυριών θα επιτρέπεται να συναντιούνται και σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό τομέα, ο Τζόνσον είπε ότι «κατανοεί» όσους απασχολούνται σ’ αυτόν και θέλουν να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. «Όμως κανείς δεν θέλει να δει ένα τέταρτο λοκντάουν», πρόσθεσε.

Τα διεθνή ταξίδια από την Αγγλία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Βρετανία εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους εμβολιασθέντες να ταξιδεύουν πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Αν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, το νωρίτερο, όπως επίσης και η σύσταση για τηλεργασία. Για την τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε συγκεκριμένα ότι όπου είναι εφικτό οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

«Τα εμβόλια άλλαξαν τα δεδομένα»

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid-19 και τη μείωση των νοσηλειών.

Η κυβέρνηση έχει βασίσει τη στρατηγική εξόδου από την κρίση στην εκστρατεία ανοσοποίησης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Ένας στους τρεις ενήλικες έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί εν μέρει όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όλοι οι ενήλικες θα μπορούν να κάνουν τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου.

«Πιστεύω κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού άλλαξε τα δεδομένα υπέρ ημών», υπογράμμισε ο Τζόνσον. «Σήμερα, το τέλος είναι πραγματικά ορατό… και μια άθλια χρονιά θα δώσει τη θέση της σε μια άνοιξη και ένα καλοκαίρι πολύ διαφορετικά και ασύγκριτα καλύτερα από την εικόνα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκατελείψει όσους χρειάζονται στήριξη από το κράτος για το διάστημα της πανδημίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινοβούλιο, δεν θα τραβήξουμε το χαλί από τα πόδια τους. Για όσο διαρκεί η πανδημία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα μέσα βιοπορισμού» των ανθρώπων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό και τα μέτρα που θα ληφθούν στις 3 Μαρτίου.

Μακροπρόθεσμα, ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τον νέο κορωνοϊό, όπως και με τη γρίπη, χάρη στα εμβόλια, δήλωσε  ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

«Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να λέω (…) ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid όπως ζούμε με τη γρίπη (…) μακροπρόθεσμα είναι φυσικά επειδή έχουμε αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ικανότητα να εξελίσσουμε τα εμβόλιά μας», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα παράσχουν κάποια προστασία απέναντι στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται για να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους.

Η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με τη γερμανική CureVac για την παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που θα στοχεύουν τις νέες παραλλαγές. Οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει άλλα εμβόλια, όπως εκείνο της AstraZeneca/Οξφόρδης, προσπαθούν επίσης να εξελίξουν τα εμβόλιά τους για να παρέχουν προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφιβάλουμε ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών και από τις νέες παραλλαγές επίσης» είπε. «Τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα εμβόλια που θα καταπολεμούν εκείνες τις παραλλαγές οι οποίες ξεφεύγουν από τα υπάρχοντα», πρόσθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του λοκντάουν, για ένα δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών, πιθανότατα με μία δόση, αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει το σχέδιο για την άρση του λοκντάουν, το πρόγραμμα επανεμβολιασμού είναι πιθανόν να ξεκινήσει το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα. Το «ιδανικό» εμβόλιο θα ήταν ένα καινούριο, ειδικά σχεδιασμένο για να στοχοθετεί τις παραλλαγές του ιού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters