Skip to main content

Διχογνωμία Αθήνας – Βερολίνου για τα τεχνικά κλιμάκια

Η έλευση ή μη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και το εύρος, το είδος και κυρίως ο χρόνος των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα, είναι το νέο διακύβευμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Σήμερα, μια ημέρα μετά το χθεσινό Eurogroup, ο Γερούν Ντέισλεμπλουμ, στο περιθώριο του Ecofin, προειδοποίησε πως αν η Αθήνα δεν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει τις ανάλογες προσπάθειες και ότι θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Έναν τόνο πιο πάνω, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς -χρησιμοποίησε την έκφραση “τα μέλη της πρώην τρόικας”- για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται». Μάλιστα ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πηγαίνουν στην Ελλάδα μαζί, όπως έκαναν και την εποχή της τρόϊκας.

Τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δεν άφησε ασχολίαστες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γερμανό υπουργό «βασικό υποστηρικτή των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «είναι σαφές πως η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης» τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου για να εκταμιευθεί η δόση».

Την ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου διέψευδαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι «από αύριο θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ» λέγοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τις εργασίες τους και όταν απαιτηθεί θα έρθουν στην Αθήνα, κάτι που το Μαξίμου επιθυμεί να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κατά μόνας, σημειώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η εποχή που οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας επισκέπτονταν τα γραφεία των υπουργών είναι παρελθόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ