Skip to main content

Τρεις όροι του Κ. Μητσοτάκη με το βλέμμα στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

To αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να σταματήσει τον επικοινωνιακό πόλεμο των fake news και οι τρεις όροι Μητσοτάκη για τη νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι το ορατό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου διπλωματικών επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Βιέννη.

  • Πρώτον, να επιστρέψουν στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες όσοι πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.
  • Δεύτερον, να συνδεθεί ο έλεγχος των ροών από την πλευρά της Τουρκίας με την εκταμίευση των κονδυλίων που θα λάβει η Άγκυρα από την Ε.Ε.
  • Τρίτον, η αλλαγή του σημείου της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας του 2016 που προέβλεπε ότι οι επιστροφές- επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν καταφέρνουν να πάρουν άσυλο, θα γίνονται μόνο για όσους βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα ζητά αυτό να ισχύει και για όσους βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ενδοχώρα.

Σε αυτά, προστίθεται και το ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ανοικτά και δημοσίως το ζήτημα της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου και της δημιουργίας μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα, αίτημα που συνδέεται με την αντιμετώπιση και της κρίσης στο προσφυγικό αλλά και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι οι διπλωματικές επαφές και το έντονο παρασκήνιο έχει ακόμα δύο σημαντικούς σταθμούς. Την Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας που συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος για τις 17 Μαρτίου με τη συμμετοχή, όπως όλα δείχνουν, και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον – στοιχείο που δείχνει ότι μάλλον πρόθεση του Ερντογάν είναι η συζήτηση και θεμάτων πέραν του προσφυγικού, όπως η κατάσταση στα σύνορα της Συρίας – και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου. Σκοπός είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να παρουσιαστεί και να οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Ειδικά για την κ. Μέρκελ που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσες με τον Ερντογάν, ο χρόνος πιέζει καθώς μέσα στον Απρίλιο είναι προγραμματισμένη η εκλογή νέου ή νέας προέδρου του κόμματός της, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις τη Γερμανία.

Σε αυτό το τοπίο, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι διεκδικεί η Αθήνα και με ποιον τρόπο, ούτε όμως και τι ακριβώς διεκδικεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Ερντογάν αναμένεται να λάβει περισσότερα κονδύλια και την έγκριση της πρότασής του για ζώνες προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας και να δεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα (ο τρίτος όρος Μητσοτάκη) αλλά και να γίνονται κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, υπάρχει συζήτηση ότι η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου Δημοκρατίας από μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την κ. Σακελλαροπούλου, κάτι που ζητούν επίμονα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι σαφείς οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη επί αυτού του αιτήματος, είναι όμως βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πιεστικό αίτημα των δύο κομμάτων το επόμενο διάστημα.

Ανησυχία για την οικονομία

Στην ομιλία του στο ελληνογερμανικό φόρουμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ανοικτά το αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να διαχειριστεί  τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. «Περιμένω επιείκεια από την Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2020. Κινδυνεύουν ζωές, αλλά κινδυνεύουν και δουλειές» είπε.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας σε μία περίοδο όπου χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επικρατούν και στην Ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ζητά κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με το επιχείρημα ότι η οικονομία είναι ήδη εκτός του προϋπολογισμού που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.