Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Το ζήτημα της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων συζητήθηκε, για πρώτη φορά επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής των «27» για το μέλλον της Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες – χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι – επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, σε μια επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.

Μετά τη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης ενόψει της επετείου της Ρώμης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο των κρατών-εθνών σε σχέση με την κοινότητα, ενώ άλλοι ζητούν νέες και πιο βαθιές δυνατότητες ενοποίησης, ακόμη και αν αυτό αφορά λιγότερα κράτη – μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις συνθήκες της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ενόψει Brexit, έγινε ξεκάθαρο σήμερα ότι και οι «27» συμφωνούν ότι η «πολιτική ενότητα» της Ε.Ε. είναι το «πιο πολύτιμο προσόν» της.

Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η ιδέα να μπορούν «να κάνουν περισσότερα» όσοι θέλουν δεν είναι «μέθοδος αποκλεισμού», διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι δεν σχετίζεται με τις ανησυχίες περί μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάποιες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατολικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία ότι πρόκειται για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Η αρχική ιδέα είναι ότι και οι 27 θα προχωρήσουμε μαζί», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση της Πέμπτης με την Πολωνία για το θέμα της επανεκλογής του, ο κ. Τουσκ απάντησε ότι «το κλίμα σήμερα ήταν πολύ πιο θετικό και αισιόδοξο απ’ όλα τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας».

Την Πέμπτη, η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της Συνόδου, αντιδρώντας στην ανανέωση της θητείας του κ. Τουσκ για ακόμη δυόμισι χρόνια. «Θα είμαι σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση. Σήμερα, πρότεινα να καθορίσουμε μία απευθείας γραμμή συνεργασίας με τις πολωνικές Αρχές και ελπίζω να γίνει δεκτή αυτή η πρόταση», σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ