Ολοκληρώθηκε μετά από συνεδρίαση περίπου οκτώ ωρών το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με συμφωνία μετ’ εμποδίων για τα βασικά ζητήματα, προκειμένου να χαραχτεί μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αλ. Τσίπρας: Κοινή εθνική στρατηγική στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου
Για κοινή εθνική στρατηγική στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα εκπροσωπεί αξίες.
Ο Πρωθυπουργός στέκεται στην ανάγκη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και μείωσης των ροών στην Τουρκία.
Ζητεί επίσης να υπάρξει δίκαιη κατανομή ευθύνης εντός της Ε.Ε., καθώς και συνέπειες για όσους δεν τηρούν κοινές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη την Τρίτη, θα αναζητηθούν λύσεις για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης στο Αιγαίο από διακινητές.
Πλήρως αποδεκτό το σχέδιο για το προσφυγικό, λένε κυβερνητικές πηγές
Για συμφωνία σε όλα καθώς έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό κάνουν λόγο πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Στάση με την οποία, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.
Στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά τις διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα.
Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές σημείωνανα ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι «λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιτέλους προσαρμόζεται στην τρέχουσα κατάσταση
Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στον ρεαλισμό και την τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Όπως είπε, διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.
Ερωτηθείς για την πρόταση της Ν.Δ. για κλειστά κέντρα, σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. «Αυτό συνιστά προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση», συμπλήρωσε.
Φ. Γεννηματά: Η κυβερνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση
Ο Μάρτιος 2016 δεν είναι Ιούλιος 2015 διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ενώ επανέλαβε το αίτημά της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη, προειδοποίησε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας».
Αναγνώρισε τις ευθύνες της Ευρώπης «όμως η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Στ. Θεοδωράκης: Μίνιμουμ εθνική γραμμή μετά κόπων και βασάνων
Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο, αλλά ούτε και είναι διατεθειμένος να το ασκήσει.
Όπως ανέφερε, αυτή η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
- Επιστροφή παράτυπων μεταναστών
- Ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι΄ αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.
«Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί» υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης.
Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες με μία κοινή γραμμή
Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Όπως ανέφερε, οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συνεχάρη και ο ίδιος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Β. Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση, δεν υπογράφουμε
Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε φιάσκο τη συζήτηση. Τόνισε ότι δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί και το οικονομικό ζήτημα.
«Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έθεσε σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ενωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Τόνισε ότι «δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω τι έγινε μέσα. Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι».
Δ. Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε στα παζάρια κυβέρνησης – Ε.Ε.
Νωρίτερα, από όλους, περίπου στις 17.00, αποχώρησε ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας, που διαχώρισε τη θέση του σε ουσιώδη ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό, είπε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο».
Όπως υποστήριξε, οι αποφάσεις της Ε.Ε. με τη συμφωνία της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφυγων στην Ελλάδα.
«Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα παζάρια της κυβέρνησης με την Ε.Ε., αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, ούτε ανακουφίζουν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Εξήγησε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις «που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και στο πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων και του ελληνικού λαού».