Skip to main content

Οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας εν όψει Eurogroup

Με προσθήκη και νέων μεταρρυθμίσεων στη λίστα Βαρουφάκη, μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπενθύμιση προς την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δικαιούται ισότιμης μεταχείρισης, το Μαξίμου επιχειρεί να υπερβεί το αδιέξοδο των τελευταίων ημερών και κυρίως να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Τις τελευταίες ώρες, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ και ο Έλληνας εκπρόσωπος Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η Αθήνα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις «να ξαναδεί κάποιες ιδιωτικοποιήσεις» και «ορισμένες εξαιρέσεις στον ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχουν αρχίσει νέο γύρο διεθνών επαφών για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να αρθούν τα εμπόδια χρηματοδότησης της χώρας.

Ο κ. Τσιπρας συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς και να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία  της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ωστόσο η αναφορά του πρωθυπουργού προς τον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, «ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης», δείχνει και το μέτρο της ενόχλησης της Αθήνας για το «φρένο» της ΕΚΤ στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για την αγορά εντόκων, τόσο σε σχέση με τη στάση της ΕΚΤ τα προηγούμενα έτη όσο και με μελλοντικές κινήσεις της, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που ξεκινάει εντός του Μαρτίου.

Τόσο η αναφορά του κ. Τσίπρα σε «πολιτικές πιέσεις», όσο και το αίτημα για ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «φωτογραφίζουν» τη διαδεδομένη εντός της κυβέρνησης άποψη ότι κύκλοι εντός και εκτός χώρας, με όχημα την χρηματοδοτική ασφυξία, επιχειρούν να προκαλέσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ