Οι κεντροαριστεροί σοσιαλιστές και οι κεντροδεξιοί του κόμματος GERB του τέως πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, που μάχονται στήθος με στήθος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 26ης Μαρτίου, μπορεί να δυσκολευθούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η ψηφοφορία διεξάγεται μετά την παραίτηση του κ. Μπορίσοφ στα μέσα της θητείας του, τον Νοέμβριο, έπειτα από την ήττα της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον υποψήφιο που είχε υποστηριχθεί από τους Σοσιαλιστές, νυν πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Σε δημοσκόπηση, το ινστιτούτο Gallup δίνει στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Αριστερή Βουλγαρία ποσοστό 30,2% στην πρόθεση ψήφου, μπροστά από το GERB, που συγκεντρώνει το 28,3%.
Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται πάντως «μέσα στο περιθώριο στατιστικού λάθους» της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου σε δείγμα 1.003 προσώπων, υπογραμμίζει το Gallup.
Αν επιβεβαιωθούν στις κάλπες κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου, με το σύστημα της αναλογικής, τα ποσοστά αυτά δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Δεν μετρά τόσο (το αποτέλεσμα) της 26ης Μαρτίου, όσο η ικανότητα εξεύρεσης εταίρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης», παραδέχθηκε ο κ. Μπορίσοφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV.
Ο κεντροδεξιός ηγέτης ήταν πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με το δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, με την υποστήριξη αλλά χωρίς τη συμμετοχή των δεξιών εθνικιστών του Πατριωτικού Μετώπου.
Το κόμμα αυτό συμμετέχει, όμως, σε έναν ευρύτερο εθνικιστικό συνασπισμό, τους Ενωμένους Πατριώτες. Με ποσοστό 11,9% στη δημοσκόπηση του Gallup, το κόμμα αυτό θα μπορούσε να συμμαχήσει τόσο με τους Σοσιαλιστές, όσο και με το GERB.
Άλλα δύο κόμματα, το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και το νεοσυσταθέν κόμμα Volia (Θέληση) του επιχειρηματία Βεσελίν Μαρέτσκι, φαίνεται επίσης να υπερβαίνουν το όριο του 4% προκειμένου να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας ποσοστά 8,2 και 7,4%, αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο