Skip to main content

Θ. Θεοχαρόπουλος: Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μετά τις εκλογές

Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μετά τις εκλογές προτείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος Δημοκρατικής Αριστεράς από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο φορέα και όχι οι μονομερείς συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε, επίσης, ότι την απόφαση θα πρέπει να λάβουν μετεκλογικά τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο του νέου προοδευτικού φορέα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι αν είχε διεξαχθεί πριν από την εκλογή επικεφαλής, όπως είχε προτείνει τότε, πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών θα είχαν αποφευχθεί.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο μεταβατικό στάδιο η Κεντρική Επιτροπή να αποτελείται από 251 μέλη που θα εκλεγούν με καθολική ψηφοφορία από τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων.

Η πρόταση αυτή εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη τόσο τον κάθε σύνεδρο ξεχωριστά όσο και τα κόμματα και τις κινήσεις που συνυπάρχουν στον φορέα.

Εξάλλου, κατέστησε σαφές ότι «υπάρχει αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Από εμάς εξαρτάται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και θα σταθούμε, αρκεί να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, με τις αναγκαίες τομές και ρήξεις. Τα πράγματα δεν γυρίζουν πίσω, προχωρούν επιταχυνόμενα προς μία ισχυρή προοδευτική παράταξη, ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τονίζοντας ότι «τα δύο αυτά κόμματα επιχειρούν να στήσουν μία καρικατούρα δικομματισμού, κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις προσωπικού και όχι πολιτικού επιπέδου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας οδηγούν σε έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά οφέλη. Για αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος».

Υπογράμμισε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ, η έξοδος από την κρίση είναι άλλη μια πολιτική απάτη. «Από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε το 2018 με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να πούμε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η έξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή πολιτικών και γενναίες τομές» ανέφερε.

Μίλησε για πνιγηρό πολιτικό κλίμα στη χώρα, «τοξικό και διχαστικό, με άρωμα εμφυλιοπολεμικής διαμάχης, μακριά από τις ανάγκες τού σήμερα για να υπερβεί η χώρα την κρίση. Στήνεται ουσιαστικά, από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ένα σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Γιατί δεν τους ενδιαφέρουν τα σκάνδαλα αλλά η σκανδαλολογία». «Με αυτές τις πολιτικές, η έξοδος από την κρίση είναι άλλη μια πολιτική απάτη. Από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε το 2018 με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να πούμε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η έξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή πολιτικών και γενναίες τομές».

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να έρθει στην εξουσία όπως ακριβώς ο κ.Τσίπρας. Η άλλη όψη του λαϊκισμού, ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν έχει πρόσημο είτε δεξιός είτε αριστερός, είναι πάντα λαϊκισμός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμαθε τίποτα από το πάθημα του κ. Τσίπρα που όλα αυτά τα βρήκε μπροστά όταν ανέλαβε την εξουσία με θύμα ολόκληρη την κοινωνία. Τα ζητήματα όμως σήμερα τόσο της οικονομίας όσο και τα εθνικά είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με τη λογική του «φύγε εσύ έλα εσύ».

Για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμισε ότι «από την επίσκεψη Ερντογάν και μετά, αυξήθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Πρώτα στο Αιγαίο και τώρα με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, όπου η κυβέρνηση βιάστηκε και πάλι, μιλώντας περί τυπικού θέματος, που φαίνεται όμως ότι δεν εξελίσσεται και τόσο τυπικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ξυπνήσει και να κινητοποιηθεί ώστε οι στρατιωτικοί να επιστρέψουν χωρίς να ζήσουν το εξπρές του μεσονυχτίου».

Σημείωσε, επίσης, ότι μπορεί μια μικρή σπίθα να ανάψει μια μεγάλη φωτιά. «Το είδαμε πρόσφατα. Από την Κύπρο και αυτά που έγιναν με την εξόρυξη, που δεν προχωράει λόγω της στάσης της Τουρκίας, όσο και στο Αιγαίο, το οποίο συνδέεται με την Κύπρο. Απαιτείται εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όχι εν θερμώ αντιδράσεις». Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι για τα εθνικά θέματα χρειάζεται συνεννόηση και διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν και αυτά τα θέματα στη μικροκομματική αρένα».