Skip to main content

Κυβέρνηση: Ενέργειες κατά της συντονισμένης τουρκικής «επιχείρησης» στον Έβρο

Για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.  

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη συντονισμένη τουρκική «επιχείρηση» πιστοποιούν:

  • «Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.
  • Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
  • Οι μαρτυρίες μεταναστών – όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα – ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.
  • Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.
  • Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
  • Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός».

Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και νεκρό από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά».

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αυστηροποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, «στο οποίο επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών προς τα ελληνικά σύνορα -λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα τους- δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις», ενώ στάθηκε και στην επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο.

Όσον αφορά την ανακούφιση των νησιών, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «προβλέπεται, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς, η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους».

«Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «από σήμερα -και κάθε μήνα- το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου».

Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:

  • «Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
  • Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
  • Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
  • Οι επιστροφές αυτές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται, πλέον, στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019».