Skip to main content

Απάτες με δήθεν αγορές – πωλήσεις αυτοκινήτων, τι συστήνει η ΕΛΑΣ

Περιστατικά εξαπάτησης πολιτών με δήθεν αγορές ή πωλήσεις οχημάτων έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ και ενημερώνει για την τακτική που ακολουθούν οι επιτήδειοι, οι οποίοι είτει εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές είτε ως πωλητές. 

Αναλυτικά οι μεθοδολογίες που ακολουθούν:

Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων

Μέσω του διαδικτύου αναζητούν και βρίσκουν αγγελίες πώλησης οχημάτων παντός τύπου. Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους τους, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.

Στη συνέχεια επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στον λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.

Οι πωλητές των οχημάτων πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος.

Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώλησή του.

Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

Καταχωρούν στο ίντερνετ ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων παντός τύπου, πολλές φορές σε δελεαστικές τιμές.

Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.

Στη συνέχεια καταβάλλουν σε λογαριασμό που τους υποδεικνύεται το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του.

Οι δράστες, μετά την καταβολή των χρημάτων, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που τους κατατέθηκε. 

Σημειώνεται ότι αποφεύγουν να συναντηθούν με τους παθόντες και επιδιώκουν αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Για την πρόληψη και αποτροπή ανάλογων περιστατικών το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ συνιστά: 

  • Σε περιπτώσεις που κατά την πώληση οχήματος επιδεικνύεται από τον υποψήφιο αγοραστή απόδειξη ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων ή βεβαίωση πληρωμής μέσω πιστωτικού ιδρύματος, να γίνεται διασταύρωση μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστώνεται το αληθές της μεταφοράς χρημάτων.
  • Για την ευχερέστερη και άμεση επαλήθευση της πληρωμής και πριν την παροχή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή του αριθμού λογαριασμού για την κατάθεση των χρημάτων, ενδείκνυται η έκδοση κωδικών e – banking του εν λόγω λογαριασμού, γνωστοποιώντας παράλληλα στον υποψήφιο αγοραστή την ύπαρξή τους, με σκοπό την αποθάρρυνσή του, σε περίπτωση ενδεχόμενης εξαπάτησης,
  • Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ).
  • Να αποφεύγεται η προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού
  • Να είσαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,
  • Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας,
  • Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκετε τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος, την τεχνική εξέταση του (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος.
  • Να επιδιώκετε ο προγραμματισμός συναντήσεων για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφαλείας,
  • Σε περίπτωση επιθυμίας δοκιμής του οχήματος από τον υποψήφιο αγοραστή να επιδιώκετε την παρουσία σας ως συνοδηγού ή συνεπιβάτη, για την αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής του.
  • Ενδείκνυται η αποθήκευση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της αγγελίας (URL) σε περίπτωση αγοράς οχήματος, με σκοπό την κατοχή ηλεκτρονικών πειστηρίων, προς διευκόλυνση του έργου των διωκτικών αρχών σε ενδεχόμενη εξαπάτηση, καθώς υφίσταται πιθανότητα άμεσης διαγραφής της σχετικής αγγελίας,
  • Σε περίπτωση καταβολής μετρητών, να επιδιώκεται η επιτόπια κατάθεσή τους στο Τραπεζικό Κατάστημα, όπου τηρείται ο λογαριασμός του πωλητή, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα του συνόλου των τραπεζογραμματίων,
  • Κατά προτίμηση, η καταβολή του ποσού (με οποιονδήποτε τρόπο) να πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο, πριν από τη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.
  • Πριν από την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών να εξασφαλίζεται η φυσική παρουσία του οχήματος και να αποφεύγεται η παράδοση των κλειδιών του στον υποψήφιο αγοραστή.

Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για οχήματα.

Τέλος, οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την ‘Αμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100 ή και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.