Skip to main content

Συνάντηση Γκάμπριελ – Τσαβούσογλου στις 8 Μαρτίου εν μέσω έντασης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν σε γερμανικό έδαφος την 8η Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσουν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την ακύρωση των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τις γερμανικές αρχές, γνωστοποίησαν πηγές της τουρκικής διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των δύο υπουργών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε για μια ακόμη φορά προς τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη δυσφορία του για τις αποφάσεις της Γερμανίας.

Απαγόρευση και τρίτης εκδήλωσης υπέρ Ερντογάν στη Γερμανία

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε εξάλλου την ακύρωση πολιτικής συγκέντρωσης υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν στο Φρέχεν, στη δυτική Γερμανία, στην τρίτη κατά σειρά σχετική απόφαση σε διάστημα δύο ημερών, με φόντο την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας.

«Ο διαχειριστής του Golden Palast γνωστοποίησε στον διοργανωτή (της εκδήλωσης) ότι δεν θα του διαθέσει την αίθουσα την Κυριακή το βράδυ. Η σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαχειριστή αποκλείει τη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων» επισήμανε η τοπική αστυνομία, ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί επρόκειτο να συμμετάσχει σε αυτήν τη συγκέντρωση που ήταν αφιερωμένη στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, με κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού της Τουρκίας.