Skip to main content

Πετρέλαιο: Άλμα έως και 5% στις τιμές δια χειρός Σαουδικής Αραβίας

Οι αναλυτές δεν βλέπουν ωστόσο ένα ράλι διαρκείας - αλλά ένα φρένο στην περαιτέρω πτώση.

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, οδηγώντας την στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, πυροδότησε ένα μίνι ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό (WTI) είδαν την τιμή τους να κάνει άλμα έως και 5% νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να περιοριστούν ωστόσο γρήγορα τα κέρδη τους, κοντά στο 1,5%. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται έτσι στα 77 δολάρια το βαρέλι και του συμβολαίου WTI λίγο κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών κρατών αποφάσισε χθες να διατηρήσει στο υφιστάμενο ύψος τις μειώσεις παραγωγής, παρατείνοντας ωστόσο την ισχύ τους έως και το 2024. Παρά τη βουτιά των τιμών τον Μάιο δεν ήταν δυνατή μία συμφωνία για περαιτέρω μείωση, εν μέσω ενστάσεων τόσο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και από αφρικανικές χώρες. Παρόλα αυτά η Σαουδική Αραβία – de facto ηγέτης του καρτέλ- δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, διεμήνυσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να επανέλθει η σταθερότητα στην αγορά» και ανακοίνωσε εθελούσια μείωση της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Στόχος η σταθεροποίηση

«Η κίνηση αυτή, κατά τη γνώμη μου, έχει ως στόχο να αποτρέψει περισσότερο να αποτρέψει περαιτέρω πτώση, παρά να πυροδοτήσει ένα ράλι διαρκείας στις τιμές» σχολίασε στο Bloomberg ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής μεταλλευτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Η αγορά, πρόσθεσε, θα έπρεπε να δώσει περισσότερη προσοχή στα δεδομένα της οικονομίας, που δείχνουν ότι έρχεται αποδυνάμωση της ζήτησης.

Τον περασμένο μήνα η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη βυθίστηκε 11%, εν μέσω ανησυχιών για την αργή ανάκαμψη της Κίνας, αλλά και φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι αναλυτές, παρόλα αυτά, θεωρούσαν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα αποφύγουν νέες μειώσεις στην παραγωγή τους. Όντως τα 23 από τα 24 μέλη θα τηρήσουν στάση αναμονής, με τη Σαουδική Αραβία να «θυσιάζει» λίγο από το μερίδιο αγοράς της για να σταθεροποιήσει την αγορά.