Skip to main content

Ισπανία: Νικητής το Λαϊκό Κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

REUTERS/Jon Nazca

Πλήγμα για τον Πέδρο Σάντσεθ.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία. Με πλεονέκτημα περισσότερων από 760.000 ψήφων έναντι του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει τέσσερις περιφέρειες από το PSOE: Βαλένθια, Εξτρεμαδούρα, Αραγονία και Βαλεαρίδες. Σε πολλά μέρη, όπως η Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης και αρκετές πρωτεύουσες της Ανδαλουσίας, ο θρίαμβος ήταν με απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων, με άλλα λόγια 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 «αυτονομίες» (περιφέρειες) της χώρας. Αυτή τη δεύτερη πτυχή των εκλογών αφορούσε 18,3 εκατ. ψηφοφόρους.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποτελεί βαριά ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που έρχεται έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.Οι τοπικές εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές που έπονται, και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της Κυριακής χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του Σάντσεθ στην εξουσία στα τέλη του χρόνου.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο». Το PP έκανε χθες «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο που αναμένεται να οδηγήσει τον Φεϊχό στον θώκο του πρωθυπουργού στα τέλη του 2023, πλειοδότησε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ηγετικό στέλεχος της ισπανικής δεξιάς.

Μιλώντας από το μπαλκόνι της έδρας του PP, στη Μαδρίτη, κατά την εκφώνηση της ομιλίας του, ο Φεϊχό διαβεβαίωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν την αρχή μιας «νέας πολιτικής αλλαγής», προσθέτοντας: «Η στιγμή μου θα έρθει αν το θέλει ο ισπανικός λαός».

Στο εξής, το Λαϊκό Κόμμα κυβερνά την κοινότητα της Βαλένθια και τις αυτόνομες κυβερνήσεις της Αραγονίας, του Μπαλεάρες, της Εξτρεμαδούρα και της Λα Ριόχα. Η νίκη του PP επί του PSOE επισφραγίστηκε επίσης με με την ανατροπή σε όλες τις πρωτεύουσες της Ανδαλουσίας, εκτός από τη Χαέν, και πολλές άλλες σημαντικές όπως η Βαλένθια ή η πιθανότητα διακυβέρνησης στη Βαγιαδολίδ.

Το PP, που μετέτρεψε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε εθνικό δημοψήφισμα για την πολιτική του Σάντσεθ, πρακτικά πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Πάνω απ’ όλα συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, πάνω από 7 εκατ. (το 31,5%), ή δύο εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (28,1%) που έλαβε το PSOE του Σάντσεθ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 1,2 ποσοστιαίας μονάδας για το PSOE το 2019, αλλά σχεδόν αύξηση 9 μονάδων για το PP.

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές χθεσινές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε πως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.