Skip to main content

Η νέα εντολή των Ταλιμπάν: Κόψτε τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας ή καλύψτε τα

Business Insider

Οι Ταλιμπάν έχουν έναν νέο «εχθρό»: τις κούκλες βιτρίνας. Και τις θέλουν χωρίς κεφάλι.

Από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν, ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες έχουν αναγκαστεί να φορούν μπούργκα, αφού απαγορεύεται να φανεί δημοσίως το πρόσωπο και τα μαλλιά τους. Τώρα θα πρέπει να κρύβουν το πρόσωπό τους και οι…κούκλες της βιτρίνας.

Επί δύο χρόνια οι Ταλιμπάν προσπαθούν ουσιαστικά να «σβήσουν» τις γυναίκες από τους δημόσιους χώρους. Το να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν σημαίνει να είσαι αόρατη. Δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εργαστούν, να πάνε στο σχολείο, ούτε να κυκλοφορήσουν μόνες και δη ακάλυπτες. Άρχισαν μάλιστα πολύ σύντομα να καταστρέφουν αφίσσες και πάσης φύσεως εικόνες, που περιελάμβαναν γυναίκες.

Τώρα στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι κούκλες βιτρίνας. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες ή και να πετάξουν τελείως τις γυναίκες μορφές από τα καταστήματά τους οι ιδιοκτήτες. Καθώς πολλοί παρακάλεσαν να διατηρήσουν τα κεφάλια στις κούκλες, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν υπό έναν όρο: όλες οι κούκλες θα έχουν το πρόσωπό τους καλυμμένο.

Ο Φαιζάλ Αζίζι, που τώρα σπουδάζει στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, διατηρούσε κάποτε στην Καμπούλ ένα μικρό κατάστημα με ρούχα. Όπως είπε στο Business Insider οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι οι εικόνες του γυναικείου προσώπου σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και σε αγάλματα, είναι πλήρως απαγορευμένες από τον ισλαμικό νόμο. O αφγανικής καταγωγής καθηγητής ιστορίας της Μέσης Ανατολής, Μπαχάρ Τζαλάλι, πιστεύει ότι η απόφαση να αφαιρεθεί το πρόσωπο από τις κούκλες είναι ακόμη μία επίθεση στις προσωπικές ελευθερίες και προσπάθεια να απομακρυνθεί η ζωή στο Αφγανιστάν από οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει «κανονικότητα».  «Ακόμη και υπό τα πιο συντηρητικά καθεστώτα του παρελθόντος στο Αφγανιστάν, οι κούκλες βιτρίνας ήταν μέρος της αστικής ζωής.

Οι καταστηματάρχες που δεν θέλουν να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να τα σκεπάσουν: ύφασμα, αλουμινόχαρτο ή ακόμη και πλαστικές σακούλες. «Προσπαθούμε να ταιριάξουμε αυτό που βάζουμε με το χρώμα του ενδύματος ή να το κάνουμε να μοιάζει σαν μάσκα» λέει καταστηματάρχης στο Business Insider. «Δεν μπορούμε απλά να βάλουμε μία πλαστική σακούλα – θα μοιάζουν  θύμα απαγωγής».