Skip to main content

Τα μυστικά του «χρυσού αγοριού»

Η μούμια 2.300 ετών που θάφτηκε με 49 φυλακτά και είχε επιγραφή στα ελληνικά στο φέρετρο.

Μουμιοποιημένος έφηβος με χρυσή καρδιά «ξετυλίχτηκε» ψηφιακά, 2.300 χρόνια μετά την ταφή του, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του.

Τα λείψανα του αγοριού, που εκτιμάται ότι ήταν 14 ή 15 ετών όταν πέθανε εξετάστηκαν μέσω αξονικών τομογράφων που έδειξαν το τελετουργικό που έκανε η οικογένειά του για να έχει μια «ασφαλή μετάβαση» στη μετά θάνατον ζωή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι όταν οι άνθρωποι πέθαιναν, το πνεύμα τους ξεκινούσε ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, όπου θα κρινόταν βάση του χαρακτήρα τους.

Για να εξασφαλιστεί μια θέση στη μετά θάνατον ζωή, ο συγκεκριμένος έφηβος θάφτηκε με 49 φυλαχτά – μεταξύ των οποίων ένας χρυσός σκαραβαίος στη θέση της καρδιάς του και μια χρυσή γλώσσα μέσα στο στόμα του.

Η μούμια χρονολογείται από την περίοδο των Πτολεμαίων, όταν η Αίγυπτος κυβερνιόταν από την ομώνυμη δυναστεία. Βρέθηκε σε ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ περίπου του 332 και του 30 π.Χ. στο Nag el-Hassay στη νότια Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έμεινε ανεξερεύνητη στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου μέχρι τώρα. Χάρη στα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η μούμια μεταφέρθηκε στην κύρια αίθουσα της έκθεσης.

Η μούμια δεν ήταν μόνο διακοσμημένη με 49 φυλαχτά, που αντανακλούσαν την υψηλή κοινωνική του θέση, αλλά φορούσε επίσης μια επίχρυση μάσκα, ένα θωρακικό χάρτινο κάλυμμα στον κορμό του και ένα ζευγάρι σανδάλια. «Τα σανδάλια τοποθετήθηκαν για να μπορέσει το αγόρι να βγει από το φέρετρο», δήλωσε η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με το τελετουργικό Βιβλίο των Νεκρών των αρχαίων Αιγυπτίων, ο νεκρός έπρεπε να φοράει λευκά σανδάλια για να είναι ευσεβής και καθαρός πριν απαγγείλει τους στίχους του».

Η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Η μούμια είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα – το εσωτερικό ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, ενώ το εξωτερικό έφερε μια ελληνική επιγραφή. Επίσης, περιβαλλόταν από φτέρες, όπως ήταν μια αρχαία αιγυπτιακή παράδοση. «Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γοητεύονταν από τα φυτά και τα λουλούδια και πίστευαν ότι διέθεταν ιερά και συμβολικά αποτελέσματα», σημειώνει η δρ Σαλίμ.

Εκτός από καρδιά, από το αγόρι αφαιρέθηκε και ο εγκέφαλος και η μύτη του, που αντικαταστάθηκαν με ρητίνη. Τα δόντια του ήταν επίσης σε καλή κατάσταση, χωρίς ενδείξεις ασθένειας. Οι ερευνητές ωστόσο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αιτία θανάτου πέραν των φυσικών αιτιών.