Skip to main content

Ο πρώτος εκπρόσωπος της Gen Z στο αμερικανικό Κογκρέσο

Maxwell Alejandro Frost/Handout via REUTERS

Ένας Αφροαμερικανός 25αρης ήταν ο μεγάλος νικητής για την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Φλόριντα.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών ο Μάξγουελ Φροστ του Δημοκρατικού Κόμματος καταλαμβάνει μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ήταν ο μεγάλος νικητής για την έδρα της Φλόριντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γίνεται έτσι το πρώτο μέλος της Gen Z στο νομοθετικό σώμα.

«Νικήσαμε», έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. «Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

«Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο», πολιτικούς που «μοιάζουν» με τους νέους της χώρας «και ξέρουν τι περνούν», δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Φροστ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος της «Gen Ζ», με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Ο νεαρός καταπιάστηκε με την πολιτική στα 15 του χρόνια, συγκλονισμένος όπως πολλοί συμπατριώτες του από τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (Κονέτικατ) το 2012.

Έγινε αργότερα ένας από τους εθνικούς αντιπροσώπους της οργάνωσης March for Our Futures («Πορεία για το μέλλον μας»), κινήματος που ιδρύθηκε μετά τη νιοστή σφαγή σε σχολείο, σε λύκειο στη Φλόριντα.

Στο Νιου Χάμσιρ, έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί άλλη μια εκπρόσωπος της «γενιάς Ζ»: η Κάρολαϊν Λέβιτ, επίσης 25 ετών, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Μολονότι έχουν την ίδια ηλικία, οι δύο υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από πολιτική άποψη. Η λευκή, πιστή χριστιανή, παθιασμένη οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ κυρία Λέβιτ συνηγορεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ